Psykisk syg indsat fik umenneskelig behandling

Østre Landsret har afgjort, at en psykisk syg indsat er blevet udsat for umenneskelig behandling, fordi han er spændt fast flere gange.

Østre Landsret har afgjort, at en 43-årig psykisk syg indsat uberettiget blev fastspændt fire gange, og Kriminalforsorgen har dermed overtrådt menneskerettighederne (arkivfoto). (Foto: Steffen Nielsen- DR Syd)

En 43-årig psykisk syg indsat i Kriminalforsorgen blev udsat for umenneskelig og nedværdigende behandling ved flere fastspændinger, fastslår Østre Landsret.

I den opsigtsvækkende dom siger dommerne onsdag, at manden i fire tilfælde uberettiget blev anbragt i en sikringscelle og fikseret.

Desuden varede otte anbringelser i sikringscelle i længere tid end berettiget.

Godtgørelse på 50.000

Dermed har Kriminalforsorgen krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som i artikel tre forbyder umenneskelig og nedværdigende behandling. Den 43-årige er blevet tilkendt en godtgørelse på 50.000 kroner.

Under retssagen har Kriminalforsorgens advokat afvist, at manden blev udsat for overgreb.

Aggressiv og truende

Talrige anbringelser og fastspændinger af manden fra 2003 til 2009 var nødvendige, fordi manden var særdeles aggressiv og truende, sagde advokaten i retten.

Først efter seks års ophold i forskellige fængsler fastslog en psykiater, at han var sindssyg, og derefter fik han ophold på et hospital.

/ritzau/

FacebookTwitter