Psykisk syge bliver mere syge af digital post i weekenden: 'Jeg var tæt på at blive indlagt igen'

SF vil forbyde det offentlige at sende beskeder ud om aftenen, i weekender og i ferier.

Jonas er flere gange blevet indlagt på grund af post fra det offentlige uden for normal arbejdstid, men denne gang fik han en følelse af, at han simpelthen ikke kunne stå alene med det problem. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

En tidlig lørdag morgen vågnede Jonas Schmidt op til en besked fra det offentlige i hans e-boks. Han var blevet indkaldt til et vigtigt møde på jobcenteret. Et møde, han ikke kunne deltage i, fordi han var for syg.

Jonas er nemlig sygemeldt, fordi han har en personlighedsforstyrrelse og to angstlidelser.

Det eneste han havde brug for, da mailen tikkede ind, var råd og vejledning fra hans tilknyttede læge, men der var ingen hjælp at hente før mandag.

- Det blev en rigtig lang weekend med flere angstanfald, hvor jeg, som jeg plejer under angstfald, hyperventilerer, ryster, sveder og får kaostanker om død og ulykke, forklarer Jonas Schmidt.

- Da jeg endelig fik fat i lægen om mandagen, var jeg så syg, at jeg var tæt på at blive indlagt på psykiatrisk afdeling.

Jonas er flere gange blevet indlagt på grund af post fra det offentlige uden for normal arbejdstid, men denne gang fik han en følelse af, at han simpelthen ikke kunne stå alene med det problem.

Jonas Schmidt er manden bag borgerforslaget, der skal stoppe offentlige mails på skæve tidspunkter.

Han oprettede derfor et borgerforslag, der skal sørge for, at sygemeldte borgere ikke skal modtage post fra kommunen eller jobcenteret efter fredag klokken 08:00 og indtil mandag klokken 08:00, samt dagen før og på helligdage.

Forslaget har Jonas lavet i samarbejde med sine forældre og sin ven Claus Skjoldborg Larsen (S), der er også er byrådsmedlem i Odense, hvor et lignende initiativ er stemt igennem.

- Jeg forhørte mig på psykiatrisk og undersøgte problemet selv. Det viste sig, at vi er enormt mange, der faktisk har det her problem. Siden borgerforslaget kom op, har jeg fået utroligt mange mails fra sygemeldte borgere, der lider under det her.

- Det er så vigtigt, at det bliver ændret, så folk med autisme, angst, PTSD og depression ikke bliver ekstra stresset på tidspunkter, hvor de ikke kan få hjælp. Det er ikke vores velfærdssamfund værdigt, siger Jonas Schmidt.

'Det går ud over os allesammen'

Jonas kan ikke se, hvorfor de digitale breve ikke kan stoppes, når det vil være et forholdsvist nemt digitalt indgreb og gøre en kæmpe forskel for de psykisk sårbare.

Det er socialrådgiver og journalist Puk Sabber fuldstændig enig i.

Hun oplever også, at mails fra det offentlige på skæve tidspunkter er et stort problem for mange af de udsatte borgere, hun arbejder med.

- Rigtig mange borgere oplever at vågne op med svedeture og være ekstremt stressede, fordi det er en en-vejs-kommunikation, som du ikke kan handle på over weekenden.

- Det offentlige har her en kontrol over dig, der kan påvirke din søvn og dit mentale helbred i længere tid.

Hun påpeger, at rigtigt mange af de udsatte borgere skal være tæt forbundet med deres e-boks, når der kommer opdateringer om deres kontanthjælp eller sygedagpenge. Derfor har mange slået notifikationerne til.

- I forvejen er det ekstremt stressede mennesker, der ikke oplever, at systemet er deres ven. Så hvis telefonen plinger klokken 20 en lørdag aften, vil de opleve en kæmpe usikkerhed.

- Mange danskere med angst, PTSD og skizofrene træk er særligt plagede af det her, men det går jo i bund og grund ud over os allesammen. Det stresser jo alle menneskers hjerne.

SF er klar med forbud

Hos SF er det heller ikke nok kun at fokuserer på de sygemeldte borgere.

Derfor vil partiet nu have ændret lovgivningen, så man indfører et regulært forbud mod, at det offentlige sender mails til borgere uden for arbejdstiden - om aftenen, i weekender og i ferier.

Gruppeformanden Jacob Mark mener, at det er et spørgsmål om at respektere privat- og familieliv.

- Vi mener i virkeligheden, at alle danskere skal have et afbræk fra det virtuelle og have muligheden for at koble af i en tid, hvor der bliver brugt rigtig meget tid på for eksempel computere.

- Det er ikke i orden, at offentlig post skaber stress. For at komme stressen til livs skal vi fra politisk side sikre et bedre psykisk miljø, og der skal det offentlige gå forrest, siger han.

Også socialrådgiver Puk Sabber synes, at man må kunne lave nogle brede digitale løsninger, så danskernes weekendfred ikke spoleres af en bøde fra politiet eller indkaldelse til digital eksamen.

- Vi er alle slaver for digitaliseringen. For skat, politirapporter og forældrebetaling - det stresser alle. Vi skal derfor beskytte vores folkesundhed mod hele tiden at skulle stå til rådighed for det offentlige, siger hun.

Ifølge SF's beslutningsforslag skal der i forbuddet tages højde for, at der kan være situationer, hvor det offentlige er nødt til at komme i kontakt med en borger. I denne periode modtager mange eksempelvis en indkaldelse til coronavaccination over deres e-boks.

- Hvornår det er strengt nødvendigt at sende undtagelsesmails ud, det stoler jeg på, at de kan vurdere ude i kommunerne, i rigspolitiet og på uddannelserne.

- Men det skal vendes om, så man som udgangspunkt ikke sender noget ud på skæve tidspunkter, forklarer Jacob Mark.

Både Puk Sabber og Jonas Schmidt bakker op om SF's forslag.

- Det er jo ikke for borgernes skyld, at de her beskeder kommer på skæve tidspunkter. Det er jo det syge ved det. Skal vi hjælpe nogle mennesker eller bare opretholde et system? Jeg ved godt, hvad jeg vælger, siger Puk Sabber.