Psykisk syge bliver sendt hjem

Hvem er mindst syg? Den vurdering må læger på de almen-psykiatriske afdelinger lave hver dag, når de sender syge patienter hjem. Der er ikke plads til dem.

Hver eneste dag bliver syge patienter sendt hjem fra de almen-psykiatriske afdelinger. Der er ikke pladser nok. (© Colourbox)

Det kan godt være, du har det rigtig dårligt, og faktisk er syg, men ham ved siden af har det værre, så vi bliver nødt til at sende dig hjem.

Den besked må læger på de almen-psykiatriske afdelinger hver dag give til syge patienter, når de sender dem hjem inden endt behandling.

For tidligt hjem

På 19 ud af 25 psykiatriske afdelinger må lægerne nemlig sende patienter hjem for tidligt, fordi der mangler sengepladser, skriver Information i dag.

På Psykiatrisk Hospital i Risskov bliver reservelæge Anne Blicher nødt til at sende syge patienter hjem, selvom hun godt ved, at det er for tidligt.

- Nogle af de patienter, der kommer ud, tænker vi, at vi udskriver uhensigtsmæssigt tidligt, fordi det er nogle patienter som absolut ville profitere af en længere indlæggelse. Men det har vi bare ikke mulighed for, forklarer hun.

Må prioritere akutte patienter

Anne Blicher forklarer, at lægerne ikke har andre muligheder, hvis der kommer en endnu mere syg person ind, som ikke kan afvises.

- Patienter i skadestuen, som er akut truede på deres eget liv eller måske er en trussel for andres liv, dem er vi bare nødt til at have ind for at afværge en akut livsfare. Derfor bliver vi nødt til at prioritere løbende, hvem vi kan sende hjem for at få plads,siger hun.

Stor betydning for patienterne

Formanden for foreningen for sindslindende Knud Kristensen mener, at de tidlige udskrivninger har stor betydning.

- Det er især et problem, fordi det er sådan med psykisk sygdom, at den almene tilstand faktisk bliver dårligere, hver gang man får et tilbagefald, siger han.

Flere genindlæggelser

Og Anne Blicher fra Psykiatrisk Hospital i Risskov bakker ham op. De tidlige udskrivninger har konsekvenser for patienterne.

- En hurtig og intensiv behandling bedrer prognosen for de psykisk syge, så derfor vil det da være naivt at tro, at det ikke påvirker deres behandlingsforløb og også antallet af genindlæggelser, lyder det.

Færre sengepladser

De almenpsykiatriske afdelinger har de sidste 8 år mistet 739 sengepladser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk