Psykisk syge har svært ved at finde job

28 procent af de 18-65-årige, der har været i kontakt med det psykiatriske system, er i arbejde. Det vil ministeren gøre noget ved.

Sundhedsminister Nick Hækkerup mener, at flere personer med en psykisk lidelse, skal have et arbejde. (© DR)

Mennesker med en psykisk lidelse har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.

Det viser ny og omfattende undersøgelse af psykisk syges tilknytning til arbejdsmarkedet, som Kommunernes Landsforening (KL) og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har gennemført i fællesskab. Det skriver KL's nyhedsbrev, Momentum.

Kun 28 procent af de danskere mellem 18 og 65 år, som var i kontakt med et psykiatrisk sygehus i 2013, var i beskæftigelse eller under uddannelse i størstedelen af året.

- Flere bør kunne finde en plads

For befolkningen generelt var 79 procent i arbejde.

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge på Psykiatrisk Center København, mener, at langt flere med en psykisk sygdom burde kunne finde en plads på arbejdsmarkedet.

- Selvfølgelig er der nogen, hvor hverken samfundet eller den enkelte har gavn af, at vi presser dem på arbejde, og de bør få en førtidspension. Men det er en meget minimal gruppe, siger Lene Falgaard Eplov til Momentum.

Minister: Flere kan klare et job

Sundhedsminister Nick Hækkerup er helt enig i, at flere med en psykisk lidelse kan og skal i arbejde.

Men det kræver, at vi som samfund bliver bedre til at åbne øjnene for, at man i langt de fleste tilfælde sagtens kan varetage et job, selv om man har en psykisk lidelse, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk