Psykiske problemer skal tages i opløbet: Mærker du efter, mand?

Ny bog sætter fokus på mænds psykiske problemer og det meningsløse i ikke at bede om hjælp.

Chefpsykolog Svend Aage Madsen opfordrer mænd til at komme ud af busken og være i stand til at diskutere deres psykiske problemer. (© DR)

Tirsdag udkommer bogen 'Rigtige mænd går også i sort', som skal sætte fokus på det anspændte forhold, mange mænd stadig har til deres psykiske helbred.

- Mænd er dårlige til at mærke efter. Når noget er galt, reagerer vi ved ikke at reagere og regner med, at det går væk af sig selv.

Sådan siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet.

Mænd lytter ikke til symptomerne

Men det er en rigtigt dårlig idé at ignorere de psykiske advarselslamper.

- Ligesom fysiske sygdomme er det vigtigt at tage det i opstarten. Stress kan behandles, men det bliver hurtigt til dybere skader som depressioner, siger Svend Aage Madsen.

Når mænd ikke får behandlet problemerne, hober de sig op og kommer til udtryk i form af udmattelse og en manglende evne til at overskue dagligdagens opgaver.

- Mænds måde at reagere på er at trække sig væk fra familien, som bliver en belastning i sig selv. Derfor ender mange som arbejdsnarkomaner eller i et alkoholmisbrug, siger Svend Aage Madsen.

Hjælpen virker

Og det er ikke usædvanligt, at Carsten Albrektsen fik meget ud af hjælpen.

Det paradoksale ved mændenes manglende råb om hjælp, siger Svend Aage Madsen, er, at psykologbehandlingen virker lige så godt for dem, som den gør for kvinder.

- Derfor er det helt store problem at få mændene til at gå til lægen. Af de få, der får hjælp, er de fleste endda blevet tvunget til det af venner eller familie, siger chefpsykologen.

Kvinder bruger psykologer fem gange så meget som mænd, mens tre gange så mange mænd som kvinder begår selvmord.