Psykolog: Aktiviteter kan hjælpe mænd ud af ensomhed

Nye mødesteder skal hjælpe ensomme mænd med at opsøge sociale fællesskaber.

Mænd er ikke lige så gode som kvinder til at opsøge sociale kontakter, mener psykolog Svend Aage Madsen. (Foto: © Lolostock, Iris/Scanpix)

Mænd snakker ikke godt ansigt til ansigt. De snakker bedre skulder ved skulder.

Sådan beskriver chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, problemet med at få ensomme mænd til at opsøge nye fællesskaber i stedet for at isolere sig.

- Mænd er ikke så gode til at gå ud og skabe sociale kontakter. De skal være i en sammenhæng, hvor man laver noget, som i sig selv giver social kontakt, mens mange kvinder bare kan mødes for at være sammen, siger han.

Derfor har Selskab for Mænds Sundhed taget et udenlandsk initiativ til sig med det danske navn 'Mænds mødesteder', som skal give ensomme mænd anledningen til at lave nogle ting sammen, der dermed kan skabe de sociale relationer.

Ensomhed kan blive selvforstærkende

Ifølge Svend Aage Madsen lever mænd med psykiske problemer gennemsnitligt 20 år kortere end den gennemsnitlige dansker, mens kvinder med psykiske problemer lever 10 år kortere.

Selvom begge tal er høje, mener Svend Aage Madsen, at forskellen understreger alvoren ved, at mænd ikke opsøger sociale fællesskaber.

- Ensomme mænd reagerer ofte på nogle måder, der skubber andre mennesker væk. De lukker sig inde i sig selv og har tendens til at blive vrede på andre. Det gør så, at de får sværere ved at få hjælp og ved at få kontakt med andre. På den måde kan ensomheden øges.

Virker i udlandet

Svend Aage Madsen har været med til at udvikle Mænds Mødesteder i Danmark, og han fortæller, at erfaringer i udlandet har vist, hvor meget det har hjulpet ensomme mænd.

- De mænd, som kommer i mødesteder rundt om i verden, fortæller, at hvis de ikke var kommet der, tror de, at de havde begået selvmord, siddet med depression hjemme i deres lejlighed, eller at de var forsumpet helt i druk, siger han.

- Det bekræfter lidt, at hvis mænds psykiske problemer og ensomhed ikke bliver opdaget, så kan de køre ud af et spor, som er rigtig negativt.

Mænd definere sig ikke ensomme

Indtil videre er der oprettet Mænds Mødesteder fire steder i landet - på Bornholm, i Stevns, i Aarhus og i Billund.

Ifølge Svend Aage Madsen er det de sociale aktiviteter i sådanne fællesskaber, der skal tiltrække mændene, da de færreste mænd nok vil definere sig selv som ensomme og møde op af den grund.

- Mange af dem, som møder op, tænker sig ikke som ensomme, men hvis man spørger dem: Har du snakket med nogen den sidste uge? Har du snakket med nogen den sidste måned? Så siger mange, at det har de ikke gjort, siger han.

- Mænd går ikke ind i et fællesskab for at holde op med at være ensomme, de går ind for at lave noget, og så på grund af det, holder de op med at være ensomme.