Psykolog: Brug 14 dage på at geare ned inden ferien

Du skal bruge to uger på at geare ned, inden du går på ferie, forklarer psykolog.

- Sig ikke: Jeg skal lige rydde op. Begynd i god tid med at lægge ting i bunker og skuffer. Sig: Det er en opgave til efter ferien, siger Camilla Holst, der er psykolog og indehaver af Psycare.

Du knokler. Og du har travlt, for skrivebordet skal ryddes, og du skal til bunds i bunkerne, inden du går på sommerferie.

Men det er faktisk helt forkert. Hoved og krop skal nemlig vænne sig til at være i ro – for når man gearer op og stresser sig selv, kollapser man og lægger sig med eksempelvis influenza, når ferien starter.

To uger til at lande

Det fortæller Camilla Holst, der er psykolog og indehaver af Psycare, som har psykologpraksisser over det meste af landet.

- En gylden regel er, at det tager en til to uger, inden man er helt nede i gear. Derfor skal man helst geare ned på sit arbejde to uger før, man går på ferie, siger psykolog Camilla Holst til dr.dk.

- Sig ikke: Jeg skal lige rydde op. Begynd i god tid med at lægge ting i bunker og skuffer. Sig: Det er en opgave til efter ferien, siger hun.

Læg det fra dig

Det kan være svært at lægge ting fra sig, for der er altid en masse bunker, der venter på en. Ligegyldigt hvor man kigger hen.

- Der er altid en masse, vi skal. Men læg det fra dig – og når man kommer tilbage fra en ferie kan man bedre sortere i bunkerne, fordi man har kræfter, luft og overskud. Man ser det hele lidt fra oven.

- Jeg bruger billedet af en flyvemaskine, der skal lande. Piloten trykker på nogle knapper, han sænker højde, han sænker fart. Til sidst lander flyet og står stille. Det er det samme princip, vi skal bruge, når vi går på ferie.