Psykolog dømt for seksuelt misbrug af incest-offer: 'Han udnyttede mig for at opfylde sine egne behov'

Kvinde opsøgte hjælp til behandling af traumer efter incest fra barndommen, men blev misbrugt seksuelt af psykologen, der skulle hjælpe hende

Over en periode på omkring to måneder misbrugte en nordsjællandsk psykolog flere gange, at hans kvindelige klient var blevet afhængig af ham, slog Retten i Hillerød fast i dag. Illustration: Søren Winther Nørbæk

I 2018 opsøgte en kvinde i akut krise en nordsjællandsk psykolog for at få hjælp til at håndtere kraftige angstanfald, som relaterede sig til kvindens barndom, hvor hun igennem flere år blev udsat for seksuelle overgreb af et familiemedlem.

Men kvinden – som DR i denne artikel af hensyn til hendes privatliv kalder ”Kathrine” – endte i stedet med at blive udsat for seksuelt misbrug af den psykolog, hun fæstede sin lid til.

Det fortalte hun i 2019 i DR’s podcastserie ”Det Perfekte Offer II”, og i dag idømte en enig domsmandsret i Retten i Hillerød psykologen tre måneders ubetinget fængsel for ”groft at have misbrugt” Kathrines ”behandlingsmæssige afhængighed” til flere gange at forsøge at skaffe sig samleje med hende og til blandt andet at udføre oralsex på hende.

- Han har udnyttet, at jeg havde svært ved at mærke mine egne grænser, fordi de er blevet udvisket som barn. Han har groft udnyttet mig for at opfylde sine egne behov, siger Kathrine i dag til DR.

Psykologen nægter sig fortsat skyldig, og hans forsvarsadvokat oplyser til DR, at han og hans klient har anket sagen til landsretten, da de ikke er enige i afgørelsen.

Blev dybt afhængig af psykologen

Under retssagen, som forløb over tre retsdage, fortalte Kathrine, at hun hurtigt udviklede et afhængighedsforhold til psykologen, der til at begynde med var omsorgsfuld og hjælpsom.

Undervejs i behandlingsforløbet begyndte psykologen og Kathrine at sende mails og sms’er til hinanden – en korrespondance der, som månederne gik, fik en seksuel karakter.

Ifølge Kathrine begyndte psykologen på et tidspunkt at beskrive sit sexliv detaljeret, hvilket hun i retten kaldte ”utroligt grænseoverskridende”, og som gjorde, at hun fik det svært med deres kontakt.

- Han gør det altid for at hjælpe mig, skriver han. Men jeg bliver stresset og ked af det, han trøster mig, og så kører det forfra. Og jeg bliver mere og mere afhængig, fortalte Kathrine i retten.

Anklagemyndigheden fremlagde undervejs i retssagen et dokument, som psykologen selv har forfattet og sendt ind til Psykolognævnet, hvor han skriver, at Kathrine blev ”dybt afhængig” af ham.

I retten sagde psykologen, at han i dag ikke er sikker på, han ville mene, der var tale om afhængighed.

Uddrag fra korrespondance mellem ”Kathrine” og psykologen fra februar 2019, som hun indsendte til Psykolognævnet som en del af sin klage. sms’en indgik i anklagemyndighedens dokumentation af sagen i Retten i Hillerød. Psykologen afviste i retten, at hans sms skulle læses som en erkendelse af, at han ville have sex med ”Kathrine”.

”Jeg skal lære at nyde sex”

Ifølge Retten i Hillerød befandt Kathrine sig dog i et afhængighedsforhold til psykologen, som han misbrugte groft, da han ifølge retten flere gange forsøgte at gennemføre samleje med Kathrine.

Ifølge dommen skete det i tiden efter den sidste konsultation.

I retten forklarede Kathrine, at psykologen fortalte hende, at de skulle have sex med et terapeutisk sigte.

- Han mener min seksualitet ligger inden for BDSM (forkortelse for bondage, dominans, sadisme, masochisme submission og dominans, red.). Hvad enten jeg har lyst eller ej, skal han bare tage mig. Han siger hele tiden, at det her skal åbne mig seksuelt. Jeg skal lære at nyde sex, fortalte Kathrine, da hun vidnede i begyndelsen af december.

En af episoder, som psykologen blev dømt for, foregik i psykologens daværende klinik. Kathrine fortalte under retssagen, at hun havde det meget skidt, da hun ankom til hans praksis.

- Han snakker til mig, men jeg kan slet ikke sige noget. Der kommer ikke nogen ord ud. Han begynder at klæde mig af og dyrker oralsex på mig. Bagefter havde jeg det rigtigt dårligt.

Ifølge psykologen skete der ikke noget seksuelt i hans klinik på noget tidspunkt. Han fortalte i retten, at han efter aftale med Kathrine gav hende et langt kram på otte-ti minutter. Noget, han ”normalt ellers aldrig gør”.

Psykologen afviste i det hele taget alle anklagerne imod ham. Han fortalte, at han blev forelsket i sin klient og tillod sig at blive ”for engageret” i hende, og at han derfor efterfølgende fraskrev sig sin autorisation som psykolog, fordi han ikke ville være ”sådan en psykolog”.

Sag udløste politiske initiativer

I 2019 kunne DR-podcastserien ”Det Perfekte Offer II” første gang løfte sløret for sagen.

DR afslørede, at Psykolognævnet valgte ikke at inddrage psykologens autorisation midlertidigt, selvom nævnet selv politianmeldte ham for mulige seksuelle overgreb af den kvindelige patient.

Den håndtering medførte massiv kritik af nævnet og var medvirkende til, at socialminister Astrid Krag lancerede en række tiltag, der skulle sikre, at nævnet i fremtiden ville gribe hurtigere ind.

Samtidig nedsatte Socialministeriet og Sundhedsministeriet en arbejdsgruppe, der fik til opgave at undersøge, om der skal indføres en helt ny autorisationsordning af psykologer.

Kathrine: Vigtigt at blive troet på

For Kathrine er det ikke selve straffen, men rettens ord, der betyder noget.

En af senfølgerne efter at have været udsat for incest i barndommen er, at Kathrine mange gange har svært ved at tro på, om andre vil tro på hende.

- Det vigtigste er at blive troet på. Tvivlen vil nok altid følge mig, men jeg har fået styrket troen på, at jeg kan have større tillid til, at der bliver lyttet.

- Jeg håber selvfølgelig også, at sagen har været med til at sætte fokus på, at det er nødvendigt med et skærpet tilsyn med psykologer, og at de udelukkede arbejder med problematikker, som de fagligt er i stand til at håndtere, siger Kathrine til DR.

DR kender Kathrines identitet.

Psykologen har ikke ønsket at kommentere oplysningerne i denne artikel.

Han oplyste i retten, at han har fraskrevet sig sin autorisation, er stoppet som psykolog og har lukket sin klinik. Det har Psykolognævnet tidligere bekræftet over for DR.