Psykolog om Rejsekortet: Børn kan ikke huske at checke ud

Det er særligt alvorligt for de yngste, at der er problemer med at tjekke rejsekort-forbrug på nettet, mener psykolog

Når børn venter på bussen er der meget, der kan distrahere dem og få dem til at glemme at tjekke ud med Rejsekortet. (Foto: DR Bornholm © DR Bornholm)

Børn rejser ofte med tog eller bus, når de skal i skole eller til fritidsaktivitet. Men med det efterhånden meget omtalte Rejsekortet skal børnene huske både at checke ind og checke ud, og det kan være svært for de yngste. Sådan lyder det fra børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

- Når voksne har problemer med det, kan man jo ikke forvente, at børn skal kunne huske det, siger hun til DR Nyheder.

Kan ikke tjekke forbrug på nettet

Lørdag kunne Politiken fortælle, at der her to uger inden, at Rejsekortet skal erstatte det gamle klippekort i København, endnu engang er problemer med Rejsekortet.

For flere kunder gør tekniske problemer det umuligt at se deres rejsekonto på nettet. Og det er særligt alvorligt for de yngste kunder, forklarer Margrethe Brun Hansen.

- Hvis børn skal bruge Rejsekortet, er det afgørende, at forældre kan gå ind og tjekke, om barnet checker rigtigt ind og ud, forklarer hun.

Børn under 13 år kan ikke

Hun mener nemlig ikke, at man kan forlange af børn under 13 år, at de skal huske at checke ind og checke ud igen, når de skal med tog, bus eller metro.

- Inden 13-14-årsalderen er det meget nemt at distrahere børn. Hvis de følges med en ven, og de ser en spændende reklame eller noget andet, vil de straks glemme at checke ud, siger hun.

Børnenes hjerner er simpelthen ikke udviklet til at have styr på sådanne rutiner, fordi de er så opmærksomme på, hvad der foregår omkring dem og let bliver fanget af det.

- Når børn bruger Rejsekortet på den måde, som det er tænkt i dag, vil der altså ske mange fejl. Det er ikke den optimale løsning, og man burde kunne finde et andet system til børn, siger hun.

Glemmer dit barn at tjekke ud, koster det 50 kroner. Og hvis man glemmer det flere gange, kan man risikere, at rejsekortet bliver lukket.

Afhænger af barnets personlighed

Som forældre skal man huske sit barn på at huske Rejsekortet løbende, og man skal jævnligt tjekke deres forbrug på nettet.

- Det afhænger selvfølgelig også meget af barnets personlighed, og børn over 13 år kan også have svært ved det, hvis de er meget livlige, siger Margrethe Brun Hansen.

Omvendt kan yngre børn, der er meget pligtopfyldende og har lettere ved at huske rutiner godt finde ud af det, tilføjer hun.

Rejsekortet: Ingen problemer for børn

Hos Rejsekortet mener markedschef Thomas Boe Bramsen ikke, at Rejsekortet skaber problemer for børn.

- Børn er faktisk rigtig gode til at bruge Rejsekortet, og vi har ikke oplevet nogen specielle problemer, siger han til DR Nyheder.

Han understreger, at Rejsekortet lige nu prøver at løse problemet omkring de tekniske problemer på nettet.

- Det bliver forhåbentlig løst i næste uge, siger han.

Han understreger også, at det er vigtigt, at forældrene spærrer rejsekortet, hvis barnet mister det.

- I modsætning til et klippekort kan man jo spærre rejsekortet, siger Thomas Boe Bramsen.

En opgørelse, som Rejsekortet A/S lavedet for Forbrugermagasinet Kontant i februar, viser, at der i 2012 var 200.000 passagerer, der ikke checkede ud. Det svarer til lidt over to procent af de antal rejser, der i 2012 blev foretaget med Rejsekort.

Facebook
Twitter