Psykolog-professor: Indelåste asylansøgere kan udvikle psykotiske symptomer

Resultatet af at sidde indespærret i mange timer i døgnet kan være psykotiske symptomer, siger professor.

Afviste asylansøgere får sat deres psykiske sundhed under stærkt pres, når de er indespærret i deres celler i op til 23 timer i døgnet.

Sådan lyder det fra Ask Elklit, der er professor i klinisk psykologi ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet.

- Vi ved fra undersøgelser om isolationsfængsling, at det er utroligt belastende, og at folk i mange tilfælde kan udvikle psykotiske symptomer, hvis det er langvarigt, siger han.

De frihedsberøvede asylansøgere bliver huset i Vridsløselille Statsfængsel. Det er personalemangel, der gør, at de afviste asylansøgere ikke må færdes på gangene og på den måde gå frit omkring.

I stedet går de en tur udenfor en time om dagen.

Udlændingestramninger fra november 2015 betyder, at politiet skal frihedsberøve afviste asylansøgere i højere grad end tidligere. Det gør, at der skal være et sted, hvor de kan blive huset, indtil de forlader Danmark.

Det sker, fordi myndighederne frygter, at de afviste ansøgere vil stikke af og gå under jorden, eller fordi asylansøgerne har prøvet at rejse igennem Danmark for at komme til et andet land, eksempelvis Sverige.

Ifølge Ask Elklit kan det være ekstra hårdt for asylansøgerne, hvis de i forvejen har traumer, for så er de mindre modstandsdygtige og har færre ressourcer til at håndtere det psykiske pres.

/ritzau/