Psykolog: Unge skal lære at tale om følelser

Der skal sættes ind tidligt, så færre udsættes for kærestevold, vurderer psykolog.

Elever skal lære at lytte og tale med hinanden, fortæller psykolog.

Mange unge udsættes for kærestevold, og det skal undervisningsforløbet Kærlig Talt ændre på. Det er Mary Fonden, der står bag projektet.

Undervisningsforløbet er for skolens ældste elever og sætter fokus på trygge relationer og håndtering af svære følelser, der i sidste ende skal forebygge, at de unge ender i voldelige parforhold.

Josephine Støjberg Kardyb, der er psykolog ved Center for Familieudvikling og udvikler af undervisningsprojektet, fortæller, at håbet er at forebygge volden.

- Eleverne skal igennem et undervisningsforløb, som vil få de unge til at øve sig i at håndtere svære følelser i nære relationer til venner og til kærester, sådan så risikoen for, at man kommer helt derud, hvor man tyr til vold, bliver mindre, fortæller hun.

Problemet skal tages seriøst

I Kærlig Talt har vold en bred definition. Det dækker både over fysisk vold, psykisk vold, seksuel vold, økonomisk vold og materiel vold. Det gennemgående er, at de består i en handling eller trussel, som skræmmer, smerter eller skader en anden person, siger Josephine Støjberg Kardyb.

Cirka hver 14. unge kvinde og hver 20. unge mand vil på et tidspunkt, inden de bliver 24 år, have oplevet en eller flere former for kærestevold.

Selvom der ikke er tal, der peger på, at problemet med kærestevold er i vækst, så viser tallene, at problemet er forholdsvist stort, mener Josephine Støjberg Kardyb.

- Der er en til to kvinder i hver klasse, der vil opleve kærestevold, inden de fylder 25 år. Og det, synes vi, er mange nok til at tage det her fænomen seriøst, siger hun.

Skal sætte ind tidligt

Hun mener, at det er vigtigt at sætte ind tidligt over for problemet, da kærestevolden kan have voldsomme konsekvenser.

- Hvis man oplever kærestevold i nogle af de første kæresterelationer, man er i, så er risikoen for, at man oplever det senere hen også i voksenlivet, større. Og derudover så øger erfaringer med kærestevold også risikoen for psykisk mistrivsel. Det kan være angst eller depression, siger hun.

Folkeskolen er derfor et oplagt sted at starte processen, vurderer Josephine Støjberg Kardyb.

- Det er netop en måde at komme bredt ud, og det er det, man forsøger at gøre i primær forebyggelse, så man ikke kun rammer de en til to elever, der oplever kærestevold, men faktisk rammer meget bredt og lærer dem at håndtere svære følelser.

Elever skal tale om følelser

Man kan nemlig blive bedre til at tale om følelser ved at øve sig på mange forskellige måder.

- De vil se en masse klip fra det her talkshow, hvor de forskellige temaer bliver taget op. Alt det lægger op til øvelser i klassen, hvor eleverne kan spørge ind til hinanden og lytte til hinanden.

Forud for projektet troede Josephine Støjberg Kardyb, at eleverne ville være mere tilbageholdende med at tale om følelser og kærestevold, end de viste sig at være.

- Men den fordom blev faktisk gjort lidt til skamme. Vores forløb har alle sammen været kendetegnende ved, at eleverne har været enormt aktive og været meget på banen og har fortalt om personlige oplevelser, siger hun.