Psykologer er i oprør over dom

Soldater bliver væk fra samtaler, hvis psykologer tvinges til at bryde tavshed. Dom kan ødelægge års indsats.

En dom om tavshedspligt fra Københavns Byret risikerer at ødelægge mange års indsats for at få hjemvendte soldater til at søge psykologhjælp.

Det mener Dansk Psykologforening, som frygter, at soldater med alvorlige ar på sjælen bliver væk, hvis de mister garantien for psykologens tavshed.

- Vi kan kun arbejde med mennesker, hvis de er sikre på, at vi har tavshedspligt.

- Det skal vi holde fast i, også selv om det kan betyde, at vi som psykologer risikerer at blive straffet, siger psykolog Arno Norske, som er formand for psykologerne i København under Dansk Psykologforening.

Dom: Psykolog skal viderefortælle

Dommen, som blev afsagt den 13. december, pålægger, at en psykolog i forsvaret ikke lovligt kan bruge sin tavshedspligt til at beskytte sin klient. Psykologen skal fortælle, hvad klienten har fortalt hende om tortur og mishandling af krigsfanger i Afghanistan, skriver Politiken.

Psykolog: Jeg nægter

Psykologen nægter at bryde sin tavshedspligt, og afgørelsen fra byretten er kæret til Østre Landsret. Hvis hun taber her, og fortsat ikke vil udlevere oplysningerne, risikerer hun dagbøder og hæfte.

Stadfæster landsretten dommen, risikerer politikerne og forsvarets indsats for at hjælpe soldaterne og blandt andet undgå selvmord at gå tabt.

- Vi ved, hvad krigstraumer kan indebære, og det er jo grotesk, hvis man på den måde forhindrer veteraner i at fortælle, hvad de har været ude for, siger Arno Norske, der tirsdag eftermiddag har indkaldt psykologerne i København til møde om sagen.

Fagforening kritiserer

Også soldaternes fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening, kritiserer dommen.

- Vi har brugt en masse energi på at overbevise soldaterne om, at man trygt kan gå til psykolog, siger formand Flemming Vinther til Politiken.

Facebook
Twitter