Psykologer uenige: Har vi opfostret en generation af curlingbørn?

Børn og unge er mere selvstændige end nogen sinde før, lyder det fra lektor i psykologi, der kalder 'curlingbegrebet' en "forkert diskurs".

Roskilde-festival oplever, at flere og flere forældre klager på vegne af deres børn. Eksperterne er dog ikke enige i, at vi ser en stigning i antallet af overbeskyttende forældre. Billedet er taget kort før åbningen af festivalpladsen lørdag. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

- Vores 17-årige datter og 10 veninder stod tredje i køen og blev mast. Folk ligger presninger og reserverer til udestuer m.m. Nu må ledelsen gribe ind. Det er ikke i orden, at unge mennesker skal have sådan en førstegangsoplevelse.

Denne besked på Roskilde Festivals Facebook-side er blot et af mange eksempler på, at forældre i år klager på vegne af deres festival-børn. Samtidigt er det et eksempel på, at de unge mennesker på festivalen bliver pakket mere ind i vat end nogen sinde før, sagde festivalens talskvinde, Christina Bilde, i går til DR Nyheder, og opfordrede til, at forældrene i stedet skal lade de unge løse problemerne i fællesskab.

Eksemplet fra Roskilde Festival er da heller ikke første gang, at debatten om overbeskyttende forældre blusser op i mediemøllen, og begreberne "curlingforældre" og "curlingbørn" er ofte løftestang for debatten.

Blandt andet kunne DR Nyheder i 2013 fortælle, at Syddansk Universitet i stigende grad oplever, at børn, der begynder en uddannelse, bliver overbeskyttet af deres forældre, lige som Roskilde Festival også tidligere har været omdrejningspunktet for en debat.

Men passer det, at forældre i stigende grad overbeskytter deres børn?

Nej, mener Grethe Kragh-Müller, der er lektor i psykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitet, og som har skrevet flere bøger om børn og opdragelse.

- Der er ingen undersøgelser, der viser, at forældre er så overbeskyttende, at deres børn ikke bliver selvstændige. Tværtimod klarer vores unge sig rigtig godt ude i verden, viser undersøgelser. Og det er netop, fordi de er så selvstændige, siger hun.

Intet belæg for debatter om curlingforældre

Lektoren mener dog godt, at man kan diskutere, om det er en smule for overbeskyttende at klage over, at ens barn ikke har fået en teltplads på Roskilde Festival. Men her stopper forargelsen brat.

- Er det her ikke lidt at lave en nyhed ud af noget, som der ikke rigtig er en nyhed i, siger Grethe Kragh-Müller.

Man bruger jo ofte begreberne curlingbørn og curlingforældre i de her debatter. Hvad tænker du om dem?

- Det er et totalt uvidenskabeligt begreb, og der er ikke nogen forskning omkring det. Det er en negativ diskurs, der opstår, fordi nogen siger det, og synes, at det er sjovt. Så bliver det brugt mange gange, og det får os til at tro, at der er noget i det. Og det er der i hvert fald ikke videnskabelig belæg for at tro, siger hun.

Artiklen fortsætter under boksen

Forældre klager på vegne af børn

  • Nedenstående tre eksempler er taget fra Roskilde Festivals Facebook-side i forbindelse med årets festival

  • ”Vores 17 årige datter og 10 veninder stod tredje i køen og blev mast. Folk ligger presninger og reserverer til udestuer m.m. Nu må ledelsen gribe ind. Det er ikke i orden at unge mennesker skal have sådan en førstegangsoplevelse."

  • ”Jeg er helt enig. Min datter på 17 og svigerdatter har heller ingen camp. Hvad f*ck sker der Roskilde? Er der solgt flere campingbilletter, end der er plads til camps?”

  • "Så fik min datters gruppe en plads, men blev smidt væk af en gruppe større unge !!!! De rev deres telte ned og overtog pladsen. Hvor er Roskilde, hvor er vagterne ?? Amatører.."

Får ikke mulighed for at tackle udfordringer

Grethe Kragh-Müllers opfattelse om fænomenet curlingbørn og -forældre bliver dog ikke delt alle steder blandt fagfolk.

Psykolog og parterapeut John Korsaa, der også har skrevet flere bøger om børneopdragelse, mener nemlig, at vi ser en negativ udvikling i den måde, som forældre opdrager deres børn.

- Problemet er, at børnene ikke får mulighed for at tackle de udfordringer, de møder. Forældrene er hele tiden over deres børn, og det er meget skidt for børnene, siger han og pointerer, at langt størstedelen af danske forældre har en sund og god børneopdragelse, siger han.

Lektor i psykologi Grethe Kragh Müller mener, at børn er langt mere selvstændige end tidligere, og der ikke er noget belæg for, at vi ser en negativ udvikling. Har hun en pointe?

- Jeg tror også, at de fleste børn og unge er mere selvstændige. Men der er flere aspekter i det. Børn er dygtigere og ved mere end nogen sinde, men følelsesmæssigt er de mere handicappede end tidligere. Unge har nogle kæmpe udfordringer i dag, og dem er de nødt til at blive konfronteret med, siger psykolog John Korsaa.

Artiklen fortsætter under afstemningen:

På Roskilde Festivals Facebook-side er der et eksempel på, at en forælder klager over, at hendes 17-årige datter ikke har fået en teltplads. Hvad tænker du om det?

- Nu kan der være mere til opslaget, som vi ikke kender til. Men min generelle holdning er, at dem, der skal på Roskilde Festival, må man formode kan klare sig selv. De er 17 år gamle, så det må de selv finde ud af, siger han.

Kan man ikke vende den om og sige, at det her er en form for kærlighedserklæring, hvor forældrene vil deres børn det bedste?

- Det er noget sludder. Kærlighed er ikke kun noget med, at man hele tiden skal nusse folk bag ørerne. Kærlighed er i lige så høj grad, at man udfordrer dem og lade dem leve livet på deres egne betingelser, siger psykologen.

Interaktiv grafik: Nedenfor kan du se, hvordan begrebet curlingforældre er blevet en del af vores sprog.