Psykologer: Vores hvile bliver forstyrret, når vi tjekker mails i fritiden

Vi skal slappe af for at overleve. Derfor hilser psykologer nyt forslag om ret til fritid velkomment.

- Vores restitution bliver forstyrret, når vi eksempelvis tjekker mails efter arbejdstid, forklarer psykolog. (Foto: © ALBERT GEA, Scanpix)

Vores hjerne kan ikke tåle konstant at skulle forholde sig til ny information og være på hele tiden. Vores system har et livsnødvendigt behov for at slappe af, så vi kan restituere og igen være klar til at præstere.

For de fleste mennesker sker den hvile, når de har fri, og derfor giver det god mening at sikre medarbejdere ret til ikke at læse mails og være tilgængelig uden for arbejdstiden, som SF netop har foreslået.

Det mener psykolog og phd. Eva Hertz, der arbejder med at udvikle mental robusthed og forebygge stress for både ledere og medarbejder i virksomheden Center for Mental Robusthed

- Vores restitution bliver forstyrret, når vi eksempelvis tjekker mails efter arbejdstid. At lovgive omkring det, er det samme som at sende et signal om, at det er skadeligt, ligesom man har gjort med cigaretter og alkohol, siger Eva Hertz.

Eva Hertz, psykolog og ejer af Center for Robusthed. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Grænserne skrider

Forslaget fra SF lyder på, at retten til ikke at læse mails og tage telefonen, når man har fri, skal indskrives i funktionærloven. Og det overrasker arbejdsmiljøforsker og psykolog Karen Albertsen fra TeamArbejdsliv, at der overhovedet er behov for forslaget. Hun mener, at den ret allerede burde være obligatorisk for alle, med mindre man har en særlig aftale med sin arbejdsgiver - men hun hilser signalværdien velkommen.

- Det er et udmærket signal at sende, at man har ret til ikke blive kontaktet af sin arbejdsgiver. Der er arbejdspladser, hvor grænserne kan skride, og hvor der er usagte forventninger om, at man bør tjekke mails om aftenen.

Hun er glad for, at politikerne får fokus på området - men det vigtigste er, at arbejdsgivere og medarbejder får afstemt, hvad der er af krav og forventninger til kommunikation udenfor arbejdstiden.

- Vi skal alle sammen være opmærksomme på os selv og mærke efter, hvad vi har brug for. For nogen kræver det, at de er helt fri for kontakt til arbejdspladsen, når de har fri, og for andre kan det være en hjælp lige at tjekke sin mail i weekenden. Man skal først og fremmest som medarbejder være tydelig i sin udmelding og slå kommunikationen fra, hvis man har behov for det.

Men hun ved godt, at det ikke er lige nemt på alle arbejdspladser.

- Det lyder lettere, end det er, for man kan blive usikker på, om man præsterer nok og bliver regnet som ligeså værdifuld en medarbejder, som hvis man tjekkede sin mail om aftenen.

Præstationssamfundet

Det er meget få af de tusindvis af mails, der sendes og besvares uden for arbejdstid, som ikke kan vente til dagen efter - og det siger noget om vores mailkultur, mener Eva Hertz.

- Vi har mistet proportionerne. De mails, der bliver sendt rundt og svaret på uden for arbejdstid, handler meget sjældent om liv eller død. Jeg har selv siddet i ledergrupper, hvor der fløj mails rundt fra tidlig morgen til sen aften, og hvor man nærmest var betragtet som doven, hvis man ikke var med på det beat.

- At vi alligevel bruger vores dyrebare fritid på at svare på mails i stedet for at gå en tur, flade ud på sofaen eller give børnene den fulde opmærksomhed på legepladsen handler om den tid, vi lever i, mener Eva Hertz.

- Vi lever i et præstationssamfund, hvor børn skal testes fra børnehavealderen. Vi er drevet af, at vi skal frem i verden og gøre os gældende – og så tør vi ikke lade være med at tjekke vores mail eller en besked på LinkedIn.

Hun bliver bekymret, når hun ser forældre på legepladser med blikket fæstnet på telefonen eller hører sine med-cyklister holde telefonmøder på vej til arbejde. Vi er som mennesker ikke gearet til at være på altid. Hver gang vi søger på Google eller åbner en mail sætter vi gang i vores nervesystem, der er skabt til at være opmærksom på ændringer. Vi aktiverer kroppens beredskab - og den tilstand er vi ikke skabt til at være i hele tiden.

- Vi har ignoreret vores biologiske behov for at slappe af. Og det kan vi ikke holde til på den lange bane. Vi skal være mere bevidste. Alle forældre giver deres børn grænser for brug af Ipad og tv. Det bør vi også gøre over for os selv, siger hun.