Pushere er rykket på gaden i København: 'Det er helt uacceptabelt'

Lukning af Christiania har givet hashsalg på gaderne på Christianshavn. Politiet intensiverer nu indsats.

Christiania har lukket ned for hashhandlen. Så nu er handlen rykket ud i gaderne. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Efter beboerne på Christiania lørdag lukkede fristaden i et forsøg på at undgå coronasmitte, er den ulovlige hashhandel fra Pusher Street rykket ud på gaderne på Christianshavn.

Det erkender Københavns Politi.

- Det er nogle af de narkohandlere, som normalt står i Pusher Street, som står for det hashsalg, fortæller Lars-Ole Karlsen, leder af operativ specialenhed.

- Det er selvfølgelig noget, som vi holder skarpt øje med, for vi finder situationen fuldstændig uacceptabel.

Flere naboer beskriver over for DR Nyheder, at der på gaderne er unge mænd med dunjakker og halsedisser, der skjuler noget af ansigtet. Forbipasserende bliver også i flere tilfælde helt åbenlyst tilbudt hash.

Samler store grupper på gaden

DR Nyheder har set flere billeder, hvor man kan se de unge mænd stå afventende ved lejligheders opgange og omkring torvet på Christianshavn.

På de sociale medier er der også opslag fra bydelen, hvor det åbenlyse hashsalg nævnes.

- Hvad sker der lige på Christianshavn i dag. Folk sælger tjald over det hele, siger en Snapchat-bruger, mens han filmer sig selv.

Christiania blev lukket lørdag den 21. marts 2020 af hensyn til faren for smittespredning af coronavirus. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Situationen ærgrer Poul Cohrt, der er formand for Christianshavns Lokaludvalg.

- Beboerne er jo i de her coronatider slet ikke begejstrede, fordi det også betyder, at folk stimler sammen i større grupper, hvor det er svært at komme forbi. Mange er bekymrede for den smittespredning, det giver.

Poul Cohrt fortæller, at det langtfra er første gang, at hashsalget er flyttet uden for fristaden. Han anser det dog for særligt hensynsløst denne gang, fordi det skaber køer og grupper på gaden.

Grupper over ti på gaden er nemlig ikke tilladt for at undgå coronasmitte, og det er også noget, som politiet holder øje med.

- Det skrider vi også ind over for. Jeg synes, at det er meget beklageligt, at folkesundheden og samfundet i den her svære tid taber til narkohandlernes evige hunger efter profit, siger vicepolitiiinspektør Lars-Ole Karlsen.

Intensiverer indsats: Flere anholdt

Flere beboere på Christianshavn fortæller, at den ulovlige narkotikahandel kortvarigt stopper, når politiet kører rundt i området i civile biler eller patruljevogne.

Men kort efter at politiet er væk, er handlen i gang igen.

Politiet har dog anholdt flere personer, fortæller Lars-Ole Karlsen.

- Vi skrider løbende ind, og vi intensiverer indsatsen i den kommende tid. Tirsdag anholdt vi fire, blandt andet en kun 16-årig dreng, og onsdag har vi også anholdt to.

Vicepolitiinspektøren fortæller, at beboerne på Christianshavn har givet politiet meget at arbejde med. De er nemlig gode til at anmelde det ulovlige gadesalg.

- Beboerne på Christianshavn vil ikke acceptere det her. Det er vores klare opfattelse, så vi har fået mange anmeldelser. Det ser vi på med stor glæde, siger Lars-Ole Karlsen.

- Vi opfordrer også alle til at henvende sig, hvis de observerer handlere i området. For eksempel hvordan de står, hvad de har på, og hvordan de agerer.