Qvortrup Geisling: Mange flere danskere skal smittes

Hvordan skaber man den rigtige smittehastighed i det danske samfund? Det er opgaven.

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

På det ene pressemøde efter det andet advarede ministre og sundhedsmyndigheder danskerne om alvoren bag det virus, der var på vej ind i vores hverdag.

Og pludselig får vi så at vide, at vi allerede nu måske godt kan begynde at slappe lidt af. Ikke så underligt, hvis danskerne er forvirrede og føler sig kørt lidt rundt i manegen.

Forestil dig, at Kåre Mølbak, der er lægelig direktør på Statens Serum Institut og en af de største kapaciteter på coronaområdet i Europa, var diktator i Danmark.

Så ville han bestemme, at unge og raske danskere blev smittet noget hurtigere, end det foregår lige nu. Men ikke så hurtigt, at de, der ville blive alvorligt syge af coronavirus, ikke kun få den optimale behandling på hospitalerne.

Samtidig ville han isolere de danskere, der er oppe i årene eller har kroniske sygdomme, mens den her "Operation Smitte" af alle os andre danskere står på. Det ville være den optimale måde at tackle coronavirus på i Danmark.

I øjeblikket er der cirka 3.700 danskere, der er testet positive for coronasygdom. Men der er et stort mørketal. Erfaringsmæssigt kan det reelle let være ti gange højere.

Lad os nu sige, at cirka 50.000 danskere i virkeligheden er – eller har været – smittet med coronavirus, så er der stadigvæk meget, meget langt op til de cirka 3,5 million danskere, der skal være immune, før vi kan tale om en nogenlunde effektiv flokimmunitet.

Altså en situation, hvor gruppen af særligt sårbare danskere, kan være nogenlunde beskyttet, frem til en vaccine er klar.

Danskerne har jo mildest talt taget myndighedernes påbud til sig. Og nu ser det ud til, at der smittes så få, at det vil tage år, før så mange er immune, at man kan tale om flokimmunitet. Og det er jo utænkeligt, at samfundet kan være lukket ned så længe.

Så vi SKAL smittes. Og lidt hurtigere, end det sker i øjeblikket. Men kun så mange, at intensivafdelingerne stadig kan følge med. Samtidig må den målgruppe, der kan blive særligt syge eller dø af coronavirus, endelig ikke smittes.

Hvordan skaber man så lige præcis den rigtige smittehastighed i det danske samfund? Skal skoler åbnes? Måske kun nogle af dem? Eller er det storcentre, frisører og biografer, der skal åbne igen?

Det er ganske enkelt så ekstremt svært at styre, fordi vi jo netop ikke har et diktatur i Danmark. Det er statsministeren, der afgør hastigheden. Hun sidder med både bremsen og gaspedalen, men det er næsten umuligt at ramme den helt rigtige hastighed.

Ikke mindst fordi der går 14 dage fra handling, til det viser sig i statistikkerne på grund af blandt andet virussets inkubationstid.

Så det er svært at være statsminister. Og det er svært at være den enkelte dansker. For hvordan skal vi begå os? Vi skal smittes. Ja, men ikke for hurtigt.

Det er utroligt svært at navigere i, fordi det oplagte for det enkelte menneske er at passe ekstremt meget på ikke at blive smittet og ikke at smitte andre. At smitte "en lille smule" er umuligt at praktisere i en dansk hverdag.

Det er den virkelighed, vi står i. Du og jeg og statsministeren.