Tema Prins Henrik har demens

Qvortrup Geisling: Prins Henrik er blevet ramt af vindueskiggersyndrom

Prins Henrik er blevet opereret for forsnævringer på pulsårene, som tyder på det såkaldte vindueskiggersyndrom.

Åreforkalkning giver dårligt blodomløb, der kan give gener ved gang og resultere i sår på benene, der ikke vil hele. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Prins Henrik blev i slutningen af sidste uge indlagt på Aarhus Universitetshospital på grund af en infektion i benet.

I dag meddelte Kongehuset i en pressemeddelelse, at prinsen er blevet opereret i højre lyske. Indgrebene er forløbet planmæssigt og blev udført, fordi prins Henrik led af forsnævringer på pulsårerne - en lidelse, der også er kaldt vindueskiggersyndrom.

50.000 danskere rammes hvert år af syndromet, som ifølge Rigshospitalet særligt rammer ældre og særligt rygere og folk med sukkersyge.

Åreforkalkningen medfører i første omgang smerter ved gang, der starter i læggen, og man må ofte holde pause, indtil smerterne forsvinder - deraf navnet 'vindueskiggersyndrom'.

- Et andet af advarselsestegnene på det her er, at man får sår på benene, der ikke kan hele, fordi der ikke kommer ilt nok til, siger Peter Qvortrup Geisling, DR's sundhedskorrepondent.

Prinsen bliver snart udskrevet

Prins Henrik er ofte blevet set med stok i løbet af de seneste år, og såret på benet, der ikke ville hele, har så peget længere mod åreforkalkning.

- Jeg er temmelig sikker på, at det, der er sket i prins Henriks tilfælde, er, at han er blevet indlagt på Aarhus Universitetshospital med det her sår, der ikke ville hele. I forbindelse med alle de undersøgelser, man laver, finder man ud af, at et af blodkarrene ud til det ene ben er lukket eller delvist lukket, siger sundhedskorrespondenten.

Under operationen har prins Henrik fået lavet en ballonudvidelse i højre bækkenkar, og det skal ifølge sundhedskorrespondenten hjælpe prinsen på benene igen.

- Ballonudvidelsen vil sige, at man åbner motorvejen igen, så blodet igen fosser ud i benet, og så kan såret begynde at hele igen, siger DR's sundhedskorrespondent, siger Peter Qvortrup Geisling.

Kongehuset skriver i en pressemeddelelse, at operationen af prins Henrik er forløbet planmæssigt, og han forventes udskrevet onsdag uden gener efter operationen.