Råbte 'fuck Trump' og blev kastet i jorden: Politiet dropper sag mod teenager

Tiltale var både forkert og misvisende, lyder det fra Københavns Politi.

Tarek Adlouni kommer ikke til at sidde på anklagebænken. Sagen mod den 16-årige er nemlig helt droppet, fortæller Københavns Politi. (Foto: Privat)

Det var en klar fejl, at den 16-årige Tarek Adlouni i december blev sigtet og siden hen tiltalt for at have råbt 'fuck Donald Trump' ved en lovlig anmeldt demonstration foran den amerikanske ambassade i København.

Det fortæller Ida Sørensen, der er chefanklager ved Københavns Politi.

- Tiltalen er både forkert og misvisende, og det skal jeg være den første til at beklage. Det er hævet over enhver tvivl, at sådan nogle ytringer med et politisk budskab under en lovlig anmeldt demonstration, er beskyttet i grundloven, siger hun.

P1 Dokumentar fik i maj aktindsigt i anklageskriftet mod Tarek Adlouni. Her fremgik det, at han var tiltalt for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen ved at have råbt 'fuck Donald Trump'.

Den unge mand var dog også tiltalt for at have overtrådt maskeringsforbuddet og for at have modsat sig anholdelse foran ambassaden.

Alle tiltaler er dog nu frafaldet, og anklagemyndigheden har valgt at arkivere sagen.

P1 Dokumentar kunne i udsendelsen 'Når tilliden til politiet forsvinder' komme med nye oplysninger om sagen.

Anklageskriftet holdt ikke vand

Blandt andet blev der sået tvivl om, hvornår Tarek Adlouni egentlig var til stede under demonstrationen.

I anklageskriftet fremgik det nemlig, at han havde overtrådt maskeringsforbuddet klokken 15.45 8. december sidste år.

Men det har vist sig ikke at holde stik, erkender Københavns Politi.

- Efter at vi havde hørt udsendelsen, genoptog vi efterforskningen og fandt ud af, at det var rigtigt, hvad den 16-årige forklarede. Han kunne ikke være foran den amerikanske ambassade klokken 15.45. Vi valgte at slutte sagen, fordi de nye oplysninger såede så meget tvivl om, hvad der var foregået hvornår foran den amerikanske ambassade, siger chefanklager Ida Sørensen.

Hvorfor har I valgt at droppe tiltalen om, at han havde modsat sig anholdelse?

- Vi droppede hele sagen, fordi vi ikke tror, at vi får flere oplysninger, som kan bidrage til, hvad der egentlig er foregået på det her tidspunkt.

Anholdelse fik massiv opmærksomhed

Sagen fik allerede medieopmærksomhed i december, da et billede af Tarek Adlouni efter anholdelsen gik viralt på Facebook.

Her kunne man se, hvordan han havde flere sår i ansigtet efter at have været i kontakt med politiet.

I maj forklarede Tarek Adlouni over for P1 Dokumentar, hvordan han oplevede anholdelsen, som skete kort efter, at han var ankommet til den amerikanske ambassade.

- Da jeg råber 'fuck Trump', kan jeg høre en af mine venner råbe, at jeg skal løbe. Og jeg går i panik, for jeg ved jo ikke, hvorfor jeg skal løbe. Så kan jeg bare se 7-10 politimænd løbe mod mig. Så får de mig ned at ligge, og så begynder de at slå løs på mig med stav, og jeg fik to knytnæveslag i ansigtet, siger Tarek Adlouni til P1 Dokumentar.

P1 Dokumentar talte med flere andre deltagere ved demonstrationen, som så, hvad der skete.

Ifølge dem løber omkring 10 politibetjente imod den 16-årige dreng og vælter ham mod jorden.

Vidnerne fortalte, at betjentene dannede en ring omkring Tarek, hvor de slog ham med stav og knytnæver, før de anholdt ham og tog ham med på Station City på Vesterbro i København.

Anholdelsen efterlod Tarek med store sår i ansigtet og smerter i skulderen, men dette noterede politiet aldrig i deres rapport, selvom de er forpligtet til det.

Efter anholdelsen har Adlounis familie klaget over episoden til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der stadig efterforsker sagen.

Tareks mor er stadig tiltalt, fordi hun ifølge politiet kom med "fornærmende tale", da hun hentede sin søn på politistationen. Også den hændelse har familien klaget over til DUP.