Råd: Sæt afgift på brændeovnen

Det skal koste 8000 kroner pr. år at fyre med en ikke-svanemærket brændeovn i byen, foreslår økologisk råd.

ARKIVFOTO. Fyring med brændeovne skal pålægges en grøn ejerafgift på 4000 kroner årligt, hvis ovnen er svanemærket - og 8000 kroner årligt, hvis den (Foto: Bjarke ØRsted/ Scanpix /Scanpix)

Fyring med brændeovne skal pålægges en grøn ejerafgift på 4000 kroner årligt, hvis ovnen er svanemærket - og 8000 kroner årligt, hvis den ikke er.

Det foreslår Det Økologiske Råd på baggrund af en undersøgelse, der for nylig anslog, at der årligt sker op til 1000 for tidlige dødsfald som følge af udslip fra brændeovnene.

Rådet peger på, at fyring med brænde i dag som en af de eneste varmekilder er undtaget fra afgifter.

- Det er jo paradoksalt, at brændefyring er fritaget fra miljøafgifter, da det er den mest sundhedsskadelige varmekilde. Det motiverer ligefrem danskerne til at forurene, siger luftforureningsekspert Kåre Press-Kristensen ved Det Økologiske Råd.

Skal gælde i byzoner

I rådet mener man, at miljørigtige alternativer først kommer i spil, når brændefyring bliver sidestillet afgiftsmæssigt med andre varmekilder.

Forslaget om en grøn ejerafgift på brændeovne skal gælde i byzoner. I landzoner skal svanemærkede ovne fritages for afgift, da der er færre alternative varmekilder på landet.

Selv de bedste miljømærkede brændeovne forurener ifølge Det Økologiske Råd under helt optimale fyringsforhold i laboratorietest over 100 gange mere end fjernvarme inklusive røgen fra kraftværkerne.

Oliefyr udfases

I villakvarterer med brændefyring måles forurening med partikler og tjærestoffer på samme niveauer som på Københavns mest forurenede gader i myldretiden.

Koncentrationen i boliger med brændeovne kan nå samme niveau.

Folketinget har besluttet at udfase oliefyr. Dette vil få forurening fra brændefyring til at eksplodere, medmindre der samtidig indføres en afgift på privat brændefyring, vurderer Det Økologiske Råd.

/ritzau/