”Rablende vanvittigt”: Bilister filmer og snapper deres kørsel med 240 km/t

På en uge fandt DR over 100 eksempler på folk, der sender snaps fra bag rattet.

Mogens Kjærgaard Møller rynker panden. Han skal lige være sikker på, at han har set rigtigt på videoen. Det har han.

- Hvad står den på? Det er jo helt forrykt, 240 km/t, siger direktøren for Rådet for Sikker Trafik om det speedometer, han sidder og kigger på.

På videoen ser man en bil accelerere fra 230 til 240 km/t. Videoen bliver optaget af bilisten selv, som efterfølgende har lagt den online på Snapkortet, hvor alle og enhver kan se den.

(Foto: screendump © anonym)

- Det er jo helt galimatias, lyder det fra Mogens Kjærgaard Møller.

Samme reaktion kommer fra Christian Berthelsen, der er politiassistent i færdselsafdelingen hos Rigspolitiet.

- Jeg tager dybt afstand fra den slags, og jeg kan slet ikke forstå, at man gør sådan noget.

100 videoer på en uge

I juli skrev norske NRK om fænomenet, snapbilisterne, hvor folk optager deres kørsel via app’en Snapchat og bagefter lægger det ud på Snapkortet.

Da DR Nyheder sætter sig for at undersøge omfanget herhjemme, finder vi mere end 100 eksempler på en uge.

- Jeg forstår simpelthen ikke formålet med det. For mig er det ikke interessant at se folk, der kører bil, mens de spiser. Det giver ingen mening at vise den tåbelige adfærd, siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiet.

Skal hente datter med 190 km/t

Fælles for videoerne er, at der er én hånd på rattet, mens den anden holder en mobiltelefon, der filmer kørslen. På flere af videoerne bliver der kørt meget for stærkt – flere af dem har endda skrevet tekst til videoen under kørslen.

- Deres fokus er jo alle andre steder end på vejen. Det er rablende vanvittigt, siger Mogens Kjærgaard Møller.

For eksempel er der en bilist, der filmer sin kørsel på en fynsk motorvej med 190 km/t med følgende tekst: ”Når man skal hente sin datter i dagpleje”.

(Foto: screendump © anonym)

- Han er jo en af dem, der risikerer ikke at nå frem, konstaterer Mogens Kjærgaard Møller tørt, mens Christian Berthelsen er endnu mere chokeret.

- Jeg tænker, om der overhovedet er nogen tankevirksomhed forbundet med det her. For det er jo fuldstændig vanvittigt at sidde og taste og filme, mens man kører 190 km/t, siger han.

Den syngende lastbilchauffør

Andre videoer er optaget af lastbilchauffører. Blandt andet en udenlandsk chauffør, der filmer sig selv, mens han sidder og synger i lastbilen på motorvejen.

- Sådan en som ham når sandsynligvis ikke at bremse, hvis der sker et uheld. Og han kører altså i et tonstungt køretøj, siger Christian Berthelsen.

Mogens Kjærgaard Møller supplerer med lidt statistik.

- Vi ved, at fire procent af alle erhvervschauffører har været involveret i et uheld, hvor uopmærksomhed har været årsagen. Det er der ikke noget at sige til, når man ser videoer med den slags adfærd, siger direktøren.

På andre videoer filmer bilisten en medpassager, sidder med mad mellem benene eller sidder med venstre fod oppe i oppe i forruden.

- Og så ryger opmærksomheden, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Uopmærksomhed bag 60 trafikdrab

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed skyld i hver tredje dødsulykke i trafikken. Det vil sige, at uopmærksomhed i 2017 var skyld i mindst 60 trafikdrab.

Samtidig svarer syv procent af de adspurgte i en rundspørge lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, at de en gang i mellem, ofte eller meget ofte skriver sms’er, mails og Facebook-opdateringer, mens de kører bil.

Straffen for at sidde med en mobiltelefon i hånden under kørsel er lige nu 1.500 kroner.

Facebook
Twitter