Radikale og Alternativet: Hastelov om id-kontrol er helt hen i vejret

Det er dårligt håndværk, når en ny lov om midlertidig grænsekontrol og id-kontrol hastes igennem, siger Radikale og Alternativet.

Sverige har skærpet sin id-kontrol på tog og busser fra Danmark for at stoppe flygtningestrømmen. Og det har fået det danske Folketing til at hastebehandle en lov, der kan give Danmark samme muligheder. Loven forventes vedtaget i dag. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Når Folketinget i dag forventes at vedtage en ny lov om at indføre pas- og visumkontrol på tog og busser, der krydser grænserne, så er det langt fra et enigt Folketing, der står bag forslaget.

Både Radikale og Alternativet kritiserer regeringen i skarpe vendinger for at haste loven igennem på en uge, da det kan give huller i lovgivningen.

- Man når slet ikke at få løst alle de problemer, der opstår, når man kører tre behandlinger igennem på en uge, siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører for Alternativet.

- Vi er i gang med at indføre, at privatansatte personer skal udføre myndigheders job, uden at der er en retsgrundlag for dem selv eller den person, de skal tjekke papirer på. Og det er helt hen i vejret i forhold til, hvordan vi normalt prøver at sikre folks rettigheder her i landet, siger han.

R: Dårligt håndværk

Tysk politi har allerede afvist, at danske transport-operatører som DSB, Arriva og Sydtrafik har lov til at bede om pas og visum fra passagererne, der krydser den dansk-tyske grænse.

Og det får de Radikales formand, Morten Østergaard, til at lange ud efter regeringen og Socialdemokraterne, som støtter lovforslaget, på sin Twitter-profil:

https://twitter.com/oestergaard/status/674828217358905344

I et andet tweet kalder han regeringens hastelov for dårligt håndværk.

Morten Østergaard hæfter sig ved, at regeringen vil indføre et strafansvar overfor tog- og buspersonel, hvis de ikke kontrollerer pas og visum, men ikke forklarer, hvordan personalet skal udføre selve kontrollen:

https://twitter.com/oestergaard/status/674844967416832000

Og spørger man Alternativets ordfører, så er det netop problemet, at regeringen forsøger at skubbe ansvaret for grænsekontrollen videre til private i stedet for at lade politiet tage sig af det.

- Hvis man ønsker grænsekontrol, må man sætte midlerne af til det. Dette er ikke måden at gøre det på. Hvis man ønsker grænsekontrol, må man ansætte nok politi til at stå for de opgaver, siger Rasmus Nordqvist.

Loven om midlertidig grænsekontrol og id-kontrol på tog og busser, der krydser grænserne, skal tredjebehandles af Folketinget i dag og forventes at blive vedtaget omkring kl. 10.00.