Radio4 gik i luften med kæmpe jubel: 'Det var ekstremt nervepirrende'

Danmarks nye taleradio er on air. Kort efter midnat overtog Radio4 FM4-båndet fra Radio24syv.

Der var jubel på Radio4, da den klokken 00.00 gik i luften.

Der blev talt ned i ægte nytårsstil kort før klokken slog 00.00 i nat. 10, 9, 8… nedtællingen smeltede sammen med Mikael Bertelsens stemme og den sidste lyd fra Radio24syv.

Pludselig kom der musik. Alle holdt vejret i redaktionslokalet på Banegårdspladsen i Aarhus. 15 sekunder senere blev musikken cuttet, og signalet blev givet til Radio4.

Og så blev der jublet.

Direktør Anne-Marie Dohm og nyhedschef Tina Kragelund jubler kort efter midnat. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

"Velkommen til Radio4. Du lytter til den første time nogensinde", lød stemmen i æteren.

- Jeg er kollapset fysisk, men er høj mentalt, lød det fra redaktionschef Viktor Reddersen, kort efter Radio4 gik i luften.

- Jeg skal rundt og kramme de megadygtige journalister og medarbejdere, som har knoklet solen sort den seneste måned, siger han.

Ekstrem nervepirrende

Morgenvært Dan Grønbech var manden bag roret, der skulle føre den allerførste udsendelse sikkert i æteren.

- Det var ekstremt nervepirrende lige op til, siger han.

Det hele gik dog præcis, som det skulle ifølge værten.

Morgenvært Dan Grønbech sender allerførste udsendelse. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

- Det var rigtig fedt. Lige nu er jeg rigtig glad. Der var mange ting, der kunne gå galt, som jeg ikke synes gik galt. Så det var fint.

Dan Grønbech er en del af Radio4's morgenhold, som sender fra klokken 6-9. Og derfor skulle han heller ikke hænge ud på redaktionen længe efter klokken 01.00. Han skulle hjem og sove, så han kunne være klar til udsendelse igen her til morgen.

Nu skal tingene klappe

Det var en enorm glad og lettet Radio4-direktør, som DR Nyheder talte med kort efter at Radio4 gik on air.

- Det gik helt, som det skulle. Vi er glade, sagde Anne-Marie Dohm.

Direktør Anne-Marie Dohm fejrer Radio4 er on air. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Og her til morgen sidder glæden stadig i kroppen på direktøren. Manglen på søvn har ikke påvirket Anne-Marie Dohms fornemmelse for god radio fra Banegårdspladsen i Aarhus.

- Mavefornemmelsen er rigtig god. Den er selvfølgelig stadig enorm spændt. Også fordi der her om morgenen er rigtig mange lyttere, der forventer, at der kommer nyheder og aktualitet ud. Så nu skal tingene bare klappe, og det arbejder vi på højtryk for at få til at ske.

I nat havde programmet 'Nattevagten' nogle problemer med at få lyttere live igennem i radioen. Der var også problemer med netforbindelsen. Og så har der været problemer med at lytte til radioen på hjemmesiden.

Der har været nogle tekniske problemer, fortæller Anne-Marie Dohm.

- Der vil altid være lidt teknik, der driller, når man skal øve sig i at trykke på knapperne første gang. Indimellem trykker vi på en gal knap, og det må vi jo lære de næste par timer, siger hun.