Radio4-redaktør brokkede sig over politikere. Men chef afviser kritikken.

Der er ikke belæg for at sige, at politikere ikke vil medvirke i Aarhus, lyder det fra nyhedschef.

Radio4's nyheds- og aktualitetschef, Tina Kragelund, afviser den kritik af politikeres manglende lyst til at medvirke i Aarhus - og København - som kanalens nyhedsredaktør, Mette Pabst, fremsatte på Twitter i går. (Foto: Ernst van norde © ERNST VAN NORDE)

- Kære politikere. Nu har vi været i gang på Radio4 i tre måneder. Og selvom der, da beslutningen om udflytningen fra København, blev truffet, ikke var grænser for, hvor nemt I mente, det ville være for os at få magthavere i studiet i Aarhus, er det IKKE tilfældet.

Sådan skrev Radio4's nyhedsredaktør Mette Pabst på Twitter torsdag aften.

Mette Pabst har afvist at uddybe sin kommentar overfor DR Nyheder. Men hendes egen chef på Radio4, nyheds- og aktualitetschef Tina Kragelund, afviser, at det er en udfordring for den nye radiokanal at få politikere til at medvirke i studiet i Aarhus.

- Jeg synes ikke, vi på nuværende tidspunkt kan sige, om det er sværere for os at få kilder i studiet end andre medier, siger hun.

- Det er altid vores ansvar at sørge for, at kilder i hele landet kan deltage i vores programmer, enten via studiet eller andre tekniske muligheder. Og så må man bare sige, at kilderne skal også lige lære os at kende. Vi har kun været i luften i få måneder, fortsætter hun.

Se de tre opslag, Mette Pabst delte på Twitter i går:

1 / 3

Radio4 har været i luften siden den 1. november 2019, hvor de overtog FM4-båndet fra Radio24syv.

'Politikerne er ikke i København hele tiden'

Under medieforligsforhandlingerne stillede Dansk Folkeparti et krav om, at 70 procent af redaktionen på FM4-båndet skulle arbejde mindst 110 kilometer fra København.

Her kritiserede flere, at en stor del af magthaverne befandt sig i netop København, og at det ville blive et problem.

Men det afviste blandt andre Ole Søndergaard, der er direktør hos Radio ABC, som er en af medejerne af Radio4.

- Det siger man tit, men politikerne er ikke i København hele tiden. Det kan da være, at Michael Aastrup (Venstremand fra Assentoft ved Randers, red.) ikke synes, det er skidesjovt at køre til København, hver gang han skal i radioen, sagde han til til fagbladet Journalisten i marts måned sidste år.

Der var jubel på Radio4, da stationen gik i luften for knap tre måneder siden.

Alligevel udtrykker radiokanalens nyhedsdirektør, at det er i realiteten er problematisk at få politikerne i det aarhusianske studie - eller fjernstudie i København.

- I sagde jo selv, man sagtens kunne få magthavere med, selvom man lå i Aarhus, ikke?, spørger hun på Twitter direkte henvendt til Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Trods frustrationen mener Tina Kragelund ikke nødvendigvis, at det overhovedet er nødvendigt for politikerne rent faktisk at komme ind i radioens studier:

- Jeg synes, vi er heldige med, at vi har alle muligheder. Nogle gange lykkes det, og nogle gange lykkes det ikke. Og der må man bare sige, at kilderne skal også lige lære os at kende, og vi skal gøre os umage for, at de også prioriterer os, mener hun.

Direktør Anne-Marie Dohm og nyhedschef Tina Kragelund jubler kort efter midnat den 1. november. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Søren Schultz Jørgensen, som er selvstændig medieforsker med en ph.d. i mediesociologi, mener ikke nødvendigvis, det har den store betydning for indhold, bortset fra når det kommer til konfrontatoriske interviews.

- Og det betyder noget for lytterens opfattelse af, om radioen er til stede der, hvor det sker. Lydmæssigt opleves der en distance mellem medie og kilde, så man får også indtrykket af, at Radio4 er langt væk fra centralmagten.

Ifølge Tina Kragelund er det ikke et problem, at politikerne ikke tropper op i studiet.

Synes du, det har en betydning for interviewet, at kilden er fysisk til stede i et studie?

- Det kommer lidt an på karakteren af interviewet på en eller anden måde. Hvis vi har en erfaringskilde igennem, så synes jeg bestemt, det kan have en stor betydning, at man ligesom har øjenkontakt.

Men i forhold til politikere?

- Mmh. Ikke nødvendigvis.