Radonstråling dræber 300 om året

Danmark bør stramme kravene til at radonsikre huse, mener eksperter. Årsagen er at strålingen er skyld i, at 300 dør hvert år herhjemme.

I mange gamle bygninger er strålingen fra radon alt for høj, og det kan give lungekræft, advarer eksperter. (© DR)

De danske myndigheder afviser at sikre danskerne bedre mod radonstråling, selv om radon er skyld i 300 dødsfald årligt. Det skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Det er næsten lige så mange, som der hvert år dør i trafikken, og samtidig relativt flere døde end i Sverige, selv om klippegrunden i vores naboland naturligt giver større radonstråling.

Problemet er ifølge en række eksperter, at der herhjemme ikke stilles krav til det maksimale radonniveau i boligerne.

Får lungekræft

- Det er åbenbart nemt at lade stå til, fordi folk først får lungekræft mange år efter, de udsættes for radon, siger Mette Neerup Jeppesen, afdelingschef i miljødivisionen hos Niras, til Ingeniøren.

I Sverige har man faste grænseværdier for radon. Desuden har huskøbere ret til at kræve en radontest på tilstandsrapporten, og boligejere får op til 15.000 kroner i tilskud til at radonsikre deres huse med f.eks. tætning og udsugning.

Kun i nybyggeri stilles krav

I Danmark er det kun i nybyggeri, at radonsikring er et krav, og det mener Erhvervs- og Byggestyrelsen er tilstrækkeligt.

- Rigtig mange steder i Danmark er radonniveauet ikke noget problem, og samtidig er det en stor ting at bygge den eksisterende boligmasse om, siger hun til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Dorte Nøhr Andersen peger på, at radonkoncentrationerne i Sverige i nogle tilfælde er op til 200 gange højere end i Danmark.

Facebook
Twitter