Ramsløg-dille kan koste liv

De vildt populære ramsløg kan forveksles med giftige planter, advarer DTU Fødevareinstituttet. I Tyskland har det ført til dødsfald.

Sådan pyntede de grønne ramsløg en skovbund på Samsø i marts i år. Men man skal altså se sig for, hvis man beslutter sig for at plukke selv. (Foto: © I.S.portable [ib_skou@mail.dk], DR Brugerbilleder)

Den vildtvoksende krydderurt ramsløg er de seneste år blevet et hit i de danske restauranter og køkkener. Den grønne krydderurt har nærmest været symbolet på det nye nordiske køkken - og allerbedst har det været, hvis man selv kunne gå i skoven og og plukke den.

Men nu advarer DTU Fødevareinstituttet om, at man nemt kan forveksle ramsløgen med en række giftige planter. I Tysland har den slags forvekslinger medført seks dødsfald, skriver Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Naturen kan godt være farlig

Ifølge instituttet er det særligt inden blomstring, bladene fra ramsløg kan forveksles med de giftige planter høsttidsløs og liljekonval, og seniorrådgiver Kirsten Pilegaard minder derfor om, at bare fordi noget er naturligt, er det ikke nødvendigvis ufarligt.

- Mange mennesker har den opfattelse, at planter er sunde og ufarlige, blot fordi de stammer fra naturen. Det er ikke altid tilfældet. De planter, som ramsløg kan forveksles med, indeholder stoffer, der kan være potentielt farlige og direkte dødbringende for mennesker, siger hun.

Ligesom med svampe

Kirsten Pilegaard understreger derfor, at det kræver en vis viden om botanik, at indsamle planter i naturen.

- De fleste mennesker ved, at indsamling af svampe kræver en vis viden, så man kan identificere svampen korrekt. Indsamlingen af planter kræver tilsvarende botanisk viden, så man er sikker på, at man ikke har plukket en giftig plante, forklarer seniorrådgiveren.

Man skal være særligt opmærksom på de giftige planter, hvis man plukker ramsløg i parker eller på kirkegårde. Her er risikoen for, at den gror sammen med for eksempel høsttidløs nemlig større end i den fri natur.

Tyske dødsfald

I en tysk undersøgelse af 32 forgiftningstilfælde, hvor blade fra høsttidløs er blevet indtaget i stedet for blade fra ramsløg, døde seks af de forgiftede personer.

Andre tre tilfælde havde svære forgiftninger med blandt andet væske i lungerne, nyresvigt, akut leversvigt og dyb bevidstløshed, mens seks af de ramte fik middelsvære symptomer, som leverpåvirkninger og voldsomme eller vedvarende opkastninger eller diarré med smerter og påvirkning af muskulaturen.

I 17 tilfælde fik de forgiftede lettere symptomer som kvalme, opkast og diarré. DTU Fødevareinstituttet har ikke kendskab til, at der er rapporteret danske forgiftningstilfælde.

Forgiftningstilfælde, hvor ramsløg er blevet forvekslet med liljekonval, har ikke resulteret i dødsfald. Personerne havde symptomer som nervøsitet, hovedpine, hallucinationer og hudsymptomer efter indtagelse af liljekonval.