Rapmusikere skabte kult: Nu advarer eksperter mod farligt stof

Du kan dø, hvis du blander Xanax med andre rusmidler, advarer Sundhedsstyrelsen.

Den amerikanske rapper Lil Pump er en af dem, der har hyldet angstmedicinen Xanax. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

En generation af rappere i USA har de seneste år hyldet angstmedicinen Xanax og skabt en kult omkring det.

Det er kommet så langt som til, at en af dem sågar har opkaldt sig selv efter Xanax. Der er tale om Lil Xan med det borgerlige navn Nicholas Diego Leanos. Han slog for alvor igennem med hittet 'Betrayed' i 2017 og fik efterfølgende en turné udsolgt på kun fem timer.

Så er der også rapperen Lil Pump, der fejrede sine én million følgere på Instagram med en kage formet som en Xanax-pille.

Undervejs har miljøet også været ramt af et dødsfald - i slutningen af 2017 omkom Lil Peep af en overdosis, hvor Xanax var indblandet.

Nu florerer stoffet så i Danmark, fortæller folk i miljøet, og det kan være ekstremt farligt at indtage. Særligt i kombination med andre rusmidler som alkohol.

- I værste fald tager man det i for høje doser og sammen med alkohol, og så kan man dø af det, fordi åndedrættet lammes, siger Niels Sandø, der er forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.

Utrolig effektivt stof

Xanax er et lægemiddel mod angst og depression, som kan virke rigtig godt, hvis det bruges som anvist af en læge.

Problemerne opstår, når de unge selv begynder at dosere og blande.

- Når det kommer fra udlandet via internettet, som det er set, så ved man ikke, hvor det er produceret, og hvad der egentlig er i det, siger Niels Sandø.

Det er i Københavns Kommunes rådgivnings- og behandlings-tilbud U-turn og hos Giftlinjen, at de ser en stigende tendens til, at Xanax florerer.

Her oplever de, at unge opfatter stoffet som ufarligt, og at man kan få hurtig succes, hvis man tager det.

- Xanax er blevet brandet af ikoniske rappere og i tv-serier, og så kommer der en mærkelig legitimitet. Så tænker de unge, at det er ufarligt, når de kendte bruger det, siger Trine Nielsen, behandler hos U-turn.

- Problemet er, at det er effektivt som rusmiddel, fordi man bliver vanvittigt afhængig af det og påvirket af det. Det er en rus, som er effektiv for at tage ængstelse, angst og ubehag væk.

- Man bliver fri fra angst og er ligeglad. Pludselig er det muligt at gå til eksamen eller lægen og at flirte med ham den lækre fyr over i hjørnet, som man ikke troede, man kunne, siger hun.

Xanax er billigt

Hun fortæller, at det er ganske billigt for de unge at få adgang til Xanax.

- På internettet kan du få pillerne ned til 10 kroner, og de koster 30 kroner på gaden. Det gør det muligt for de alleryngste at komme til.

- Vi oplever, at pusherne i højere grad har det i deres repertoire, så når man køber hash eller en streg kokain, så er der en ekstra pille med, siger Trine Nielsen, der ikke er i tvivl om, at stoffet også florerer uden for hovedstadsområdet.

Hun ærgrer sig over, at besparelser har betydet, at rusmiddel-vejledere ikke længere har kontor på ret mange ungdomsuddannelser i Danmark.

- Det er afgørende, at vores børn og unge har kort vej til rådgivning og vejledning. De unge skal kunne være anonyme, for det er et tabuiserende emne, så de har brug for at gå ind ad en dør og tale med en voksen.

I Københavns Politi er de opmærksomme på Xanax og arbejder tæt sammen med U-turn og Giftlinjen om at komme den illegale handel til livs.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk