Rapport: Danmarks klimapolitik er verdens bedste - men med sorte pletter

Ny rapport giver Danmark topplacering for klimavenlig energipolitik. Der er dog absolut plads til forbedring, siger DR's klimakorrespondent.

Danmark har verdens bedste klimapolitik, ifølge en rapport, som bliver udgivet samtidig med, at ledere fra hele verden er samlet til klimatopmøde i Peru. (Foto: SEBASTIAN CASTAÑEDA © Scanpix)

Igen i år indtager Danmark førstepladsen på listen over de bedste klimapolitikker i verden.Det viser rapporten Climate Change Performance Index, der er lavet af miljøorganisationerne Climate Action Network Europe og Germanwatch, og som blev offentliggjort mandag ved klimatopmødet COP20 i den peruvianske hovedstad, Lima.Topplaceringen skyldes, at Danmark er samlet nummer ét inden for vedvarende energi, CO2-udslip, energieffektivisering og klimavenlig energipolitik - både nationalt og globalt.

Klima- og energiekspert i Det Økologiske Råd, Søren Dyck-Madsen, er særdeles tilfreds med placeringen - og ikke mindst årsagerne bag.- Det er tydeligvis en kombination af den stærke nationale energipolitik, som har 95 procent opbakning i Folketinget, og den faktiske udvikling, hvor Danmark år for år reducerer sin udledning af drivhusgasser, som igen i år er grundlaget for den flotte placering, mener Søren Dyck-Madsen i en pressemeddelelse.Det er vigtigt, at verden har forgangslande, som kan vise, at det faktisk kan lade sig gøre at omstille til et klimavenligt energisystem og samtidig fastholde konkurrenceevnen.Søren Dyck-Madsen, ekspert fra Det Økologiske RådDanmark leder an - også i SkandinavienSverige kommer ind på pladserne efter Danmark, som stikker klart ud i spidsen af tabellen. Storbritannien er nummer tre, mens vores naboland Norge ligger helt nede på en 27.-plads. Så Danmark kan ifølge rapporten godt bryste sig af at være forgangsland.

- Det er vigtigt, at verden har forgangslande, som kan vise, at det faktisk kan lade sig gøre at omstille til et klimavenligt energisystem og samtidig fastholde konkurrenceevnen. Og her er Danmark et rigtig godt eksempel, som mange lande holder øje med, siger Søren Dyck-Madsen.USA ligger nede på en 44.-plads direkte efterfulgt af Kina.Ministeren er gladRapportens kåring af Danmark er godt nyt for vores land, mener ministeren for klima og energi, Rasmus Helveg Petersen. Danmark skal nemlig som lille land slås for indflydelse.- Og vi slås. Med vores eksempel viser vi, at det kan lade sig gøre at have vækst og velfærd uden at belaste klimaet. Det får resten af verden til at lytte, og gør at vi kan flytte meget mere for verdens klima end vores størrelse tilsiger, siger Rasmus Helveg Petersen i en skriftlige udtalelse.Ministeren glæder sig også over, at NGO'erne bag rapporten nu er med til at sprede det danske eksempel.Stadig sorte pletterRent teknisk har organisationerne bag rapporten valgt ikke at kåre nummer et, to og tre på listen, som derfor står tomme. Så selv om Danmark er det førende land i verden, er det altså kun nummer fire.

Og det er der en grund til, for Danmark har så absolut plads til forbedringer, mener DR's klimaekspert, Jesper Theilgaard.Danmarks flotte placering skyldes nemlig først og fremmest klima- og energipolitikken her til lands, mens vi eksempelvis i forhold til CO2-udledning ender på en 38.-plads.- Vi hænger stadig bagud i forhold til vores udledninger, siger Jesper Theilgaard, som kalder CO2-udslippet den største sorte plet på Danmarks klimavurdering.Dernæst nævner han også Danmarks 18.-plads inden for energieffektivitet, som et sted, hvor klimaindsatsen kan strammes yderligere op.

Facebook
Twitter