Rapport: Danskerne tvivler på handicappedes jobevne

Det er unuanceret at fokusere på menneskers handicap i stedet for deres kompetencer, mener Det Centrale Handicapråd.

I en ny rundspørge svarer 45 procent af de adspurgte, at det ikke ville være muligt for en person i kørestol at varetage deres job. (Foto: www.BilderBox.com © www.BilderBox.com)

Personer i kørestol, med ADHD eller som er døve vil ikke kunne varetage mit job.

Sådan svarer halvdelen af os i hvert fald i en rundspørge, som konsulentfirmaet Incentive har udført for Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd.

Et ”sørgeligt” resultat mener midlertidig formand for Det Centrale Handicapråd, Annemette Ruth:

- Det er forkert kun at se handicappet, kun at se en person i kørestol i stedet for at se en person med en uddannelse eller med kompetencer. Det er fuldstændig unuanceret kun at se på ét aspekt ved en person, siger hun.

I 2012 var 78 procent af personer uden et handicap i beskæftigelse, mens det kun gjaldt for 44 procent af personer med et handicap.

Dét på trods af, at Danmark – ifølge Annemette Ruth – er med helt fremme i førerfeltet i forhold til at tilbyde virksomheder støtte til at have mennesker med handicap ansat.

- Når der så alligevel ikke er så mange ansatte, må det skyldes nogle andre ting. Der tror vi, at det er negative holdninger og fordomme, og det er det, som undersøgelsen understreger, forklarer hun.

Det Centrale Handicapråd har derfor netop søsat en ny strategi, som skal sikre, at der bliver arrangeret flere møder mellem personer med handicap og personer uden – netop for at bryde fordommene.

Undersøgelsen kort

  • 7.643 repræsentativt udvalgte danskere er blevet spurgt til deres holdninger til personer med handicap - henholdsvis personer med ADHD, personer som sidder i kørestol eller som er døve.
  • I ét af spørgsmålene skal de adspurgte danskere svare på, om en person, der minder om dem selv med hensyn til uddannelse, erfaring, alder og køn, men med ét af de tre handicap, ville kunne varetage den stilling, som den adspurgte selv sidder i.
  • For personer i kørestol eller med ADHD svarer 45 procent, at det ikke ville kunne lade sig gøre, mens 60 procent svarer nej, når det kommer til døve.