DRs journalist Martin Breum er ombord på isbryderen Oden, der har kurs mod Nordpolen for at sikre Danmark en del af den arktiske undergrund.
- Den danske ekspedition, der skal sikre Danmark og Grønland et stykke af havbunden ved Nordpolen, har allerede indhentet de vigtigste af de resultater, der er målet med ekspeditionen, det siger ekspeditionens leder, geofysiker Christian Marcussen fra GEUS, til DR. Ekspeditionen befandt sig mandag morgen mindre end 100 km fra Nordpolen.
- Togtet er planlagt, så vi har indsamlet de vigtigste data først, og vi er godt tilfredse med det vi allerede har. Vi har stadig en del væsentlige opgaver foran os, men det vigtigste har vi i kassen, siger Christian Marcussen.
På politisk mission
Ekspeditionens mål er at skaffe videnskabelige beviser til støtte for Danmarks og Grønlands krav på et stykke af havbunden i oceanet inklusive selve Nordpolen og alt, hvad der måtte ligge af olie, gas og mineraler under havbunden.
Kraftig pakis forhindrede fredag og lørdag en del af forskernes arbejde. En avanceret luftkanon, der trækkes gennem ishavet og sender lydbølger ned i havbunden, blev svært beskadiget, men det ændrede ikke på Christian Marcussens konklusion.
Forskerne om bord på isbryderen Oden, som er lejet i Sverige til formålet, har især samlet data om aflejringerne af sand og ler på havbunden i det 4000 meter dybe Amundsenbassin og dybdemålinger ved den undersøiske Lomonosov-bjergkæde; to typer af målinger, der er afgørende for Danmark og Grønlands chancer.
Christian Marcussen vil ikke svare på, om de indsamlede data betyder, at Danmark og Grønland kan stille større krav til FN end hidtil ventet.
- De analyser laver vi ikke om bord, så det er alt for tidligt at sige noget om det, siger han.
Kræver 150.000 kvadratkilometer arktisk havbund
Danmark og Grønland har hidtil arbejdet med planer om at kræve cirka 150.000 kvadratkilometer af den arktiske havbund nord for Grønland og ud på den anden side af Nordpolen. Rusland og Canada ventes at stille overlappende krav i det samme område.
En ekspertkomite i FN vil vurdere om de tre nationers videnskabelige beviser opfylder kravene i FNs Havretskonvention. Det er muligt, at eksperterne vil konkludere, at både Danmark og Rusland eller måske alle tre nationer har veldokumenterede krav på det samme stykke havbund. I det tilfælde må nationerne forhandle indbyrdes for at fastlægge grænserne.
Russiske mini-ubåde plantede i 2007 et russisk flag på bunden af havet præcis ved Nordpolen. Rusland har dog siden forklaret, at flaget ikke betyder, at Rusland vil forsøge at erobre Nordpolen på ureglementeret facon. Den russiske udenrigsminister, Sergey Lavrov, ynder at forklare, at flaget blot skal forstås som det amerikanske på månen. Rusland har siden forsikret, at Rusland vil følge FNs regler for grænsedragningen i oceanet.
Ekspeditionen, der kaldes LOMROG III, sejlede fra Svalbard 31. juli og ventes retur den 14. september. Selve Nordpolen hører ikke til ekspeditionens officielle mål, men en kort ophold ved Nordpolen ligger nu indenfor det sandsynlige.
Skrevet af DRs Martin Breum ombord på isbryderen Oden.
Billedet for oven viser Oden fotograferet fra isbryderens helikopter.