Rapport: Indvandrere misforstås og fejlbehandles

Når læger og sygeplejersker kommer til kort på grund af sprog- og kulturbarrierer beskrives indvandreres lidelser eksempelvis som ”etniske smerter”. Det fører til adskillige fejlbehandlinger, fastslår ny rapport.

Indvandrere og flygtninge behandles ikke altid godt nok i sundhedssystemet, konkluderer en ny rapport. (© Colourbox)

Mens Peter har kræft, har Hassan "etniske smerter". Sprog og kulturforskelle gør, at indvandrere og flygtninge er i stor risiko for at blive fejlbehandlet, fordi lægen eller sygeplejersken ikke forstår dem.

Det fastslås i en ny rapport fra Indvandrermedicinsk Klinik i Odense. Rapporten gennemgår erfaringerne fra mere end 700 patienter, der er blevet henvist til klinikken, siden den blev oprettet for fem år siden.

- Konklusionen er, at der sker en meget omfattende forskelsbehandling af patienter med indvandrerbaggrund. Lægerne og sygeplejerskerne har svært ved at yde den samme høje kvalitet, som de yder til andre patienter i det danske sundhedssystem, siger rapportens hovedforfatter, Morten Sodemann, som er professor og overlæge på Indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital

Kræft blev til etniske smerterRapporten påpeger, at en del misforståelser opstår, fordi sundhedspersonalet undlader at tilkalde en tolk, når det er nødvendigt. Men mange fejlbehandlinger opstår også, fordi læger og sygeplejersker ikke bruger den fornødne tid til at sætte sig ind i patienternes situation, og i stedet forbinder de patienternes problemer med, at de kommer fra en anden kultur og et andet land - eksempelvis viser rapporten, at et udtryk som "etniske smerter" bliver brugt i sygehusvæsnet, når lægerne kommer til kort.

Det har resulteret i masser af alvorlige fejlbehandlinger, påpeger Morten Sodemann.

- Det kan være patienter, som er afvist med, at de havde "etniske smerter" i arme og ben, hvor det så viste sig at være en kræftsygdom, som havde spredt sig til knoglerne. Banale sygdomme som astma eller bihulebetændelse bliver også tit tilskrevet som "etnisk migræne", men det er i virkeligheden ren allergi.

Lægeformand: Svært at håndtere

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, kan nikke genkendende til kritikken.

- Det er jo beskæmmende, at sundhedsvæsnet på den måde er med til at skabe ulighed i sundhed, siger han.

Lægeformanden har selv oplevet udfordringerne med behandling af flygtninge og indvandrere i sit eget arbejde som læge på Horsens Sygehus.

- Det her er jo nogle gange patienter med meget komplicerede helbredsproblemer, og når der kommer en sprogbarriere oveni, bliver det meget svært for den enkelte læge eller sygeplejerske at håndtere - så får vi simpelthen ikke ydet den service, som vi egentlig burde.

Mere uddannelse

Mads Koch Hansen mener, at sundhedspersonalet skal uddannes bedre til at tage imod flygtninge og indvandrere.

I region Syddanmark har man allerede efteruddannet meget sundhedspersonale i et forsøg på at give dem en bedre forståelse for patienter med indvandrer- eller flygtningebaggrund, og Morten Sodemann er enig med Mads Koch Hansen i, at uddannelse er vejen frem.

- Det flytter rigtigt meget, og det er også en viden, de (sundhedspersonelet, red.) gerne vil have, for de er godt klar over, at de ikke gør det godt nok, og at den information, de giver flygtninge og indvandrere, ikke er lige så god, som den de giver andre danskere.