Rapport: Krigsveteraner svigtes af kommunerne

Soldater, der kæmper med psykiske lidelser efter at have været udsendt i krig, føler sig svigtet af kommunerne.

Tidligere udsendte soldater mangler forståelse for, hvordan de har det. De føler, at de bliver kastet rundt mellem de forskellige afdelinger i kommunen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I en ny rapport fra Forsvarsministeriet siger tidligere udsendte soldater, at de mangler forståelse for, hvordan de har det. De føler, at de bliver kastet rundt mellem de forskellige afdelinger i kommunen.

I Hærens Konstabel- og Korporal forening, HKKF, mener man, problemet er, at der mangler tilbud, der er målrettet lige præcis til veteraner med psykiske lidelser.

- De fleste kommuner har kun de tilbud, som alle andre kan få. Og de tilbud kan de fleste soldater, der lider af post traumatisk stress, slet ikke overskue. De har ikke overskud til for eksempel at dukke op på et åbent værksted til et bestemt tidspunkt hver dag, siger konsulent ved Livlinen under HKKF, Yvonne Tønnesen.

Veteraner har brug for at være sammen

Ifølge Yvonne Tønnesen er problemet derfor, at tilbuddene i kommunerne favner alt for bredt, og at man er nødt til at have øje for, at man skal ramme en lille målgruppe, som veteraner med psykiske lidelser er.

- Veteraner har brug for at være sammen med andre veteraner. For det er kun dem, der kan sætte sig ind i lige præcis den type psykiske lidelser, der dukker op efter en udsendelse. Derfor synes jeg, at man skal tage soldaterne med på råd, så man er sikker på, at tilbuddet bliver det rigtige. De ved jo om nogen, hvad det er, de har brug for, siger konsulenten.

I langt de fleste tilfælde har veteranerne brug for et sted, hvor de kan komme og gå, når psyken og overskuddet er til det. Samtidig skal det være et tilbud, som også er der efter et år. Det nytter ikke at give dem et tilbud, som kun strækker sig over nogle måneder, siger Yvonne Tønnesen:

- De har brug for kontinuitet, så hvis man giver dem et tilbud, der forsvinder igen efter tre måneder, så falder deres verden sammen.

Frivillige tilbud

Der skyder en del frivillige tilbud op til veteranerne, og det synes Yvonne Tønnesen er godt, men der er også brug for hjælp fra kommunerne.

- Det er for skrøbeligt, hvis det kun hviler på frivillige, der er også brug for, at kommunerne griber de her soldater. Men der er en del frivillige projekter, som kommunerne kan lade sig inspirere af. Det kunne være et projekt, hvor veteraner kan lave havearbejde sammen, eller et projekt, hvor soldater mødes i skoven. Det er sådan nogle tilbud, de har brug for, siger hun.

KL: Vi kan blive bedre

Hos Kommunernes Landsforening vil man ikke umiddelbart lave tilbud kun til veteraner.

- Vi tror meget på, at de skal inkluderes med andre mennesker, og derfor er der ikke lige nu planer om at lave tilbud direkte til veteranerne. Men vi lytter selvfølgelig til hvad Hærens Konstabel- og Korporal forening siger, og det er et område vi løbende arbejder med, siger kontorchef i KL, Tina Wahl.

Hun erkender samtidig, at kommunerne skal blive bedre og hurtigere til at finde den rette hjælp til soldater med post traumatisk stress og andre psykiske lidelser. For selvfølgelig skal de ikke føle sig som kastebolde i systemet, siger hun:

- Vi kan helt sikkert blive bedre, det vil være naivt at stå og sige noget andet. Men jeg kan også med glæde se, at rapporten samtidig siger, at det er blevet noget bedre.