Rapport: Mellemlager til atomaffald er dyr løsning

Der er nu politisk stemning for et mellemlager for dansk atomaffald. Men ifølge rapport er det "betragteligt" dyrere end den oprindelige plan om et slutlagerdepot.

Foreløbigt er det danske atomaffald opbevaret på Risø Forsøgscenter, men om fem-ti år skal der være fundet en løsning, vurderer rapport. (Foto: Niels Ahlmann Olesen © Scanpix)

Onsdag formiddag valgte Folketingets partier at lægge den ti år gamle plan om at etablere et underjordisk slutlager på en destination i Danmark foreløbigt på is.

I stedet er planen nu, at det danske atomaffald, som omfatter 5.000- 10.000 kubikmeter, skal parkeres i et såkaldt mellemlager - et midlertidigt højsikret hus, der skal opbevare atomaffaldet, ind til et slutdepot er etableret.

Men den løsning er markant dyrere end den oprindelige slutlager-løsning.

Det viser en ny rapport fra Dansk Dekommissionering, som i 2012 blev bestilt af Folketinget for at få belyst mellemlager-løsningen.

I rapporten står: "Etablering og drift af et mellemlager er omkostningstungt og sammenlagt med omkostninger til et senere slutdepot en betragtelig udgift for det danske samfund."

Skal stå i 100 år

Flemming Møller Mortensen er Socialdemokraternes sundhedsordfører og har siddet med emnet i syv år. Han er stor fortaler for en mellemlagerløsning. For ham vejer økonomien ikke tungest på spørgsmålet.

- For Socialdemokraterne handler det ikke bare om at finde en god, men den helt rigtige løsning. Et mellemlager er bedre, fordi en rapport nu anviser en fuld sikkerhedshåndtering af også fremtidig affald, og så håber vi, at ny teknologi og EU-samarbejde kan give nye og bedre måder at håndtere affaldet på, siger han.

Et mellemlager skal konstrueres som et atomkraftværk og drives på linje med et. Og dét er ikke helt billigt. Modellen, som rapporten undersøger, beskriver et omfattende arbejde med først forundersøgelser med lokalisering, så konstruktion og opførelse.

Herefter følger den daglige drift med personale, vedligeholdelse, overvågning og så videre. Udgangspunktet for rapporten er et mellemlager, som skal kunne stå i 100 år.

Kan stå klar i 2023

Flemming Møller Mortensens udtalelser stemmer overens med minister Nick Hækkerup (S), der heller ikke ser prisen for afgørende:

- Det er fuldstændig uvedkommende, om den her løsning, vi nu i fællesskab er nået frem til at undersøge yderligere, fordyrer eller forlænger processen med at finde en løsning på, hvor og hvordan atomaffaldet skal opbevares. Det er slet ikke det afgørende, skriver han i en pressemeddelelse.

I øjeblikket er det danske atomaffald opbevaret i et midlertidigt lager, men inden for 5-10 år bliver det nødvendigt med en langsigtet løsning, fordi tromlerne, affaldet er opbevaret i, viser tegn på rust, står der i rapporten. Den mener, at et mellemlager realistisk kan stå klar i 2023.

Med onsdagens beslutning om at udsætte beslutningen med endnu et år, så der kan graves dybere i en eventuel mellemlagerløsning, trækkes sagen endnu mere i langdrag. Men det er ikke et problem, vurderer Flemming Møller Mortensen.

- Det er der ikke nogen uroliged omkring. Det nuværende lager tjekkes og vedligeholdes hele tiden, fortæller Flemming Møller Mortensen, der mener, at 2023 lyder realistisk.

Større fare over jorden

Venstre Sophie Løhde vurderer ikke, at Danmark har evnerne til at etablere et slutlager lige nu:

- Det handler om, hvorvidt vi føler os rustet til på nuværende tidspunkt at etablere et slutdepot, og der er lande, der har væsentligt mere erfaring, end vi har, på dette specifikke område, siger hun.

Et mellemlager er ikke kun en dyr løsning. Den er også mere usikker, påpeger rapporten. Krig og naturkatastrofer kan slå revner i det robuste byggeri med risici for borgerne.

De risici tør Flemming Møller Mortensen godt løbe.

- Uanset hvordan verden måtte udvikle sig med krig eller naturkatastrofer, så har man gemt affaldet til side på den bedst tænkelige måde. Men vi ønsker jo ikke krig, vi ønsker jo ikke naturkatastrofer. Derfor tror jeg, at den rigtige løsning er en mellemlagerløsning i øjeblikket, siger han.

Et stort antal regler skal overholdes ved etableringen af et mellemlager. Blandt andet skal planloven ændres, når der findes en lokation til mellemlageret, der vil optage mellem 20.000 og 30.000 kvadratmeter.