Rapport: Nato var ved at smide Danmark ud

Nato anså i slutningen af 1980'erne Danmark for at være en tvivlsom partner, konkluderer professor Bent Jensen i kommende koldkrigsrapport.

Rapporten er skrevet af Center for Koldkrigsforskning uden ledelse af professor Bent Jensen. (© DR)

Danmark var sidst i 80'erne på nippet til at blive smidt ud af Nato eller selv forlade forsvarspagten, der anså Danmark for en tvivlsom partner, skriver Politiken.

Det er en af konklusionerne i den kommende rapport om Danmark under den kolde krig. Rapporten er udarbejdet af Center for Koldkrigsforskning, CFKF, der blev etableret af regeringen i 2007 efter krav fra Dansk Folkeparti. Centeret fik historikeren, professor Bent Jensen som leder og tre år til at lave en udredning af koldkrigsperioden.

Offentliggøres senere

Rapporten på 1000 sider bliver først offentliggjort senere, da en række myndigheder, bl.a. efterretningstjenesterne, skal godkende brugen af en række af de hemmelige dokumenter, som CFKF-forskerne har haft adgang til.

Ifølge Bent Jensen er der en lang række nye oplysninger i vente. CFKF har bl.a. undersøgt følgerne af sammenbruddet i 80'erne i det ellers faste sikkerhedspolitiske samarbejde mellem Socialdemokratiet og de borgerlige partier.

Sikkerhedspolitisk skred

- Vi konkluderer, at Danmark var på nippet til at forlade Nato, enten frivilligt, eller fordi vi ville blive sat udenfor af de andre. Vi blev slet ikke betragtet som en loyal partner i Nato, siger Bent Jensen.

Han udpeger Socialdemokratiets splittelse som den direkte årsag til problemerne med Nato og taler om et sikkerhedspolitisk skred i den periode, der var præget af den såkaldte fodnotepolitik, fordi S tog en lang række forbehold over for omfanget af samarbejdet i Nato.