Rapport om ny F35-base: Børnene kan blive de store tabere

Forsvaret vil sende kampfly på vingerne på støjende træningsoperationer efter børns sengetid.

Mørkeflyvning med F16-fly fik i vinteren 2018 en lille pige, der bor tæt ved Flyvestation Skrydstrup, til at falde i søvn med hånden for øret. Ny Miljøkonsekvensvurdering forudser flere søvnforstyrrelser af børn, når F35'erne kommer. Billedet er stillet til rådighed for DR Nyheder af familien, der af hensyn til pigen ønsker at være anonyme. Foto: Privat.

Børnene risikerer at blive de store tabere, når F35-kampflyene i fremtiden skal gå i luften fra Flyvestation Skrydstrup ved Vojens i Sønderjylland.

Det fremgår af Forsvarsministeriets miljøkonsekvensvurdering af kampflyenes placering, der blev sendt i høring tidligere på måneden.

Rapporten beskriver, at flere aftenflyvninger efter de mindstes sengetid formodes at ‘give flere søvnforstyrrelser af børn’. En flystøj, der i sidste ende kan påvirke børns indlæring negativt og resultere i dårligere læsefærdigheder og nedsat langtidshukommelse.

- Vi er meget bekymrede for, hvordan børnene vil reagere, fordi man taler om, at F35 vil opleves som en fordobling af lydtrykket. Det er bekymrende, hvordan børn, der skal sove, vil reagere på så høje støjniveauer på deres værelser, siger Agnes Rosenlund, formand for interessegruppen Flyvestation Skrydstrups Naboer.

For høj nattestøj i 16.000 boliger

Det hele handler om det lydtryk, som F35-kampflyets motor vil sende ud over området, mens indbyggerne sover. Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at støjen i indendørs soverum ikke overskrider 45 decibel om natten, hvilket svarer til en tændt kummefryser.

For et typisk dansk hus uden støjdæmpende foranstaltninger svarer det til en udendørs maksimalstøj på 70 decibel. Det svarer til støjen fra en tæt trafikeret vej i storbyen.

Men i 16.000 sønderjyske boliger vil den natlige støj kunne overskride 80 decibel eller mere, når kampflyene er fuldt indfaset. Dette vil dog ikke nødvendigvis ske i forbindelse med hver eneste flyvning om natten, da det konkrete antal berørte boliger afhænger af flyveretning og flyverute.

Det betyder, ifølge miljøkonsekvensvurderingen, en betydelig stigning i risikoen for uønskede natlige vækninger i området.

Sådan kommer den nye F35-base i Skrydstrup til at se ud. Støjvolde med 150.000 kubikmeter jord skal medvirke til, at larmen, når flyene står stille på jorden - den såkaldte terminalstøj, bliver mindre end i dag. Til gengæld risikerer man 'flere søvnforstyrrelser af børn', når flyene skal på vingerne i mørke, står der i rapporten. Foto: Miljøkonsekvensvurderingen

Rapport: Søvnforstyrrelser af børn

Operationer med moderne kampfly foregår ofte i ly af mørket, og derfor er det afgørende, at jagerpiloterne har mulighed for at træne de såkaldte ‘natflyvninger’ efter mørkets frembrud.

Derfor er det planen, at ‘mest mulig natflyvning gennemføres i aftenperioden’ inden klokken 22. Det er dog ikke uden omkostninger, lyder vurderingen.

- At der er få flyvninger om natten, vil givetvis have den ønskede effekt i forhold til søvnforstyrrelser af den voksne del af befolkningen. Men flere flyvninger om aftenen må omvendt formodes at kunne give flere søvnforstyrrelser af børn, der sædvanligvis sover før klokken 22, står der i miljøkonsekvensvurderingen.

Fly støjer allerede efter puttetid

I Sønderjylland er flyvestationens naboer i forvejen vant til, at de nuværende kampfly støjer, efter børnene er blevet puttet.

- Det er foregået længe på den måde, at man puljer flyvningerne inden klokken 22, når det er mørkt. Vi får flere henvendelser fra forældre, hvis børn vækkes og bliver utrygge under mørketræningen. Vi forstår godt, at piloterne har behov for mørketræning, men man skal huske, at der også bor mennesker her, der bliver ramt, siger Agnes Rosenlund fra Flyvestation Skrydstrups Naboer.

For fremtiden kan indbyggerne forvente, at den aktivitet vil blive forstærket, når de mere støjende F35-kampfly skal på vingerne efter mørkets frembrud.

Her vil der blive fløjet 580 aften- og natoperationer i henholdsvis marts og november ifølge miljøkonsekvensvurderingen.

Det svarer til mere end 18 flyvninger efter børnenes puttetid hver dag i de perioder, hvor mørketræningen foregår.

Ifølge miljøkonsekvensvurderingen er det til gengæld ikke meningen, at der skal flyves aften eller nat i løbet af de lyse måneder fra maj til september.

Ministeriet: Natteflyvning nødvendigt

I en skriftlig kommentar meddeler Forsvarsministeriet, at man har stort fokus på, hvordan de nye kampfly kan operere fra Skrydstrup til mindst mulig gene for borgerne i området.

- I forhold til påvirkningen af børns søvn – og andre borgeres aften- og nattero – begrænses flyvning med F-35 om aftenen og om natten mest muligt. Men det vil forsat være nødvendigt med flyvninger både aften og nat, skriver ministeriet.

Miljøkonsekvensvurderingen bliver præsenteret for naboerne ved et borgermøde den 8. august.