Rapport: Raske overvægtige skal undgå slankekure

Det kan føre til for tidlig død, hvis man som rask overvægtig vælger at gå på slankekur.

Raske overvægtige bør holde vægten i stedet for at gå på slankekur, viser ny rapport. (© Colourbox)

Dorte Simonsen cykler næsten 15 kilometer på arbejde hver dag og får altid rigelige mængder grøntsager.

Men hun er glad for både mad og kager, og har derfor været overvægtig i mange år. Hun har forgæves kastet sig over flere forskellige slankekure.

- Jeg kan bedre lide at se billeder af mig selv, hvor jeg er slank, end hvor jeg ikke er det, men jeg må jo efterhånden erkende, at det er svært. Jeg synes, det er super svært, siger Dorte Simonsen, der er sygeplejerske i Holbæk.

Men hendes problem med at holde sig fra de søde sager er måske ikke så stort et problem alligevel. Nu viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse nemlig, at det er bedst at droppe slanke-tankerne, hvis du ellers er rask.

Fokus væk fra vægten

Professor Kim Overvad, der står bag rapporten, fortæller til DR Nyheder, at det kan føre til for tidlig død, hvis man som rask overvægtig vælger at gå på slankekur.

- Overvægtige med et body mass index (BMI, red.) på mellem 25 og 30, som er den første kategori af overvægt har mod forventning en overdødelighed på omkring 15 procent, hvis de taber sig i vægt, sammenlignet med dem, der holder deres vægt, siger professoren.

Kim Overvad siger til DR Nyheder, at raske overvægtige bør fjerne fokus fra vægten og i stedet koncentrere sig om at leve et liv med sund kost og masser af motion.

Kan slappe mere af i fremtiden

Rapportens konklusioner glæder Dorte Simonsen, der ofte har tænkt på at tabe sig for at være sundere. Hun vil i fremtiden droppe de mange slankekure.

- Det kan få mig til at slappe lidt af og ikke tænke så meget i skrump. I stedet vil jeg tænke mere på at blive ved med at være i god form, siger hun.

Hun vil følge rapportens anbefalinger om at fastholde fokus på motion og sund mad, som hun allerede gør. Udseendet vil fremover komme i anden række efter sundheden.

- Jamen, selvfølgelig betyder udseendet da noget, og jeg vil da også have det bedre ved at tabe mig seks kilo, men man skal også huske at nyde hver dag, siger Dorte Simonsen.