Rapport: Sundhedsvæsenets kontrolsystem er for slapt

En international ekspertgruppe kritiserer skarpt Sundhedsstyrelsens tilsyn, der skal sikre, at patienter ikke bliver overmedicineret, fejlopereret eller får en forkert diagnose.

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil på baggrund af den internatinale rapport ændre flere arbejdsgange i Sundhedsstyrelsen. (Foto: © Dr, DR)

På 57 punkter er der behov for at forbedre det kontrolsystem, som skal sikre, at danskerne ikke fejlopereres, diagnosticeres forkert eller overmedicineres.

Det konkluderer en international ekspertgruppe, som har foretaget en kulegravning af tilsynene i Sundhedsstyrelsen. Se rapporten her.

Ifølge ekspertgruppen, hvis kulegravning blev bestilt af den tidligere sundhedsminister Astrid Kragh (S), lever Sundhedsstyrelsen overordnet set op til de internationale standarder. Men der er stadig områder, hvor tilsynet ikke er godt nok.

Flere kritisable sager

Undersøgelsen sker blandt andet efter sagen om psykiateren Arne Mejlhede og hans mange fejlbehandlinger, som myndighederne ikke reagerede på. Et andet eksempel på svigt i kontrollen er fødselspillen Misoprostol, som Sundhedsstyrelsen gav grønt lys til, selv om pillen havde alvorlige bivirkninger.

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil nu ændre række procedurer i Sundhedsstyrelsen.

Bedre kommunikation

Rapporten munder ud i seks hovedanbefalinger, der blandt andet handler om kommunikation, prioritering af opgaver og feedbackprocedurer.

Samtidig skal der være en klarere ansvarsfordeling mellem landets tre embedslægeinstitutioner og Sundhedsstyrelsens hovedkvarter i København.

Sundhedsstyrelsen skal fremlægge en handlingsplan inden udgangen af september.

/ritzau/