Rapport: VUC-kursister er blevet mere krævende

En ny rapport viser, at VUC-kursister blive yngre og mindre motiverede.

Unge under 30 år skal i uddannelse, men det giver udfordringer blandt andet på VUC. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Kursisterne på landets Voksenuddannelsescentre, VUC, bliver stadig yngre, og samtidig er deres faglige forudsætninger dårligere end tidligere. Det viser en rapport, som Danmarks Evalueringsinstitut offentliggør i dag.

Opgaven for VUC er derfor ændret, og i dag skal lærerne gøre mere for at motivere kursisterne i undervisningen.

- Der er en større andel af kursisterne, som kommer med dårlige skoleoplevelser i rygsækken. En del kommer også med svære sociale og personlige problemstillinger, som fylder meget for dem, også i undervisningen.

- Så samlet set er det en mere udfordret gruppe, der går på VUC sammenlignet med tidligere, siger specialkonsulent Vicki Facius, der står bag undersøgelse, til DR Nyheder.

Politiske tiltag giver problemer

Ifølge rapporten er det politiske tiltag som eksempelvis uddannelsespålægget om, at unge skal tage en uddannelse, der er skyld i ændringen af kursister. Desuden er det blevet dyrere for personer med en videregående uddannelse og pensionister at læse på VUC. Det betyder, at de grupper i stor grad er forsvundet.

Rollespil og motionsløb

Der ligger derfor en ny og udfordrende opgave for lærerne, hvis de skal have succes med deres undervisning.

- Det er meget motiverende, når kursisterne mærker, at lærerne ser dem og bakker op om dem. Samtidig skal lærerne sikre, at alle kursister forstår det faglige stof. Det kan blandt andet ske faglige aktiviteter med legende eller fysiske elementer, siger Vicki Facius.

Lærerne kan blandt andet gøre brug af rollespil på engelsk, faglige motionsløb eller ekskursioner ud i samfundet for at fange kursisterne bedre.

Uddannelsespålægget var en del af regeringens beskæftigelsesreform. Det betyder, at unge, der kan starte på en uddannelse, skal gå i gang med en uddannelse hurtigst muligt.