Rasende borgmester efter oversvømmelser: Ministeren tager ikke ansvar

I Jyllinge var oversvømmelser faretruende tæt på at skabe kaos for tredje gang på tre år.

Her ses en husejer ud for sit hus på Lærkevej i Jyllinge. Østsjællands Beredskab har bl.a. før og under stormen Urd arbejdet på at sikre husejerne med bl.a. pumper, slanger og sandsække. (Foto: Claus bech © Scanpix)

I Jyllinge har rigtig mange familier det sidste

døgn
haft sved på panden. For bare tredje gang på tre år har en voldsom storm presset vandmasserne op igennem Roskilde Fjord mod 500 familier.

I Roskilde Kommune er borgmester Joy Mogensen (S) rasende.

Planerne om et dige, der skal beskytte området mod oversvømmelser, er på plads, men på grund af klager og lang behandlingstid i Natur – og Miljøklagenævnet er der stadig ikke givet grønt lys til sikringen af området.

- Det er frustrerende, og det gør mig rasende. Det kan bare ikke passe. Vi har gjort alt for at få Folketinget og ministeren, Esben Lunde Larsen, i tale. Vi ved godt, at der er mange projekter om kystsikring, men der er tale om 500 hjem, og der er rigtig mange borgere og værdier på spil, siger Joy Mogensen, der efterlyser et ’fasttrack’ til sagen.

Ministeren kunne tage gummistøvler på og hjælpe til

Borgmesteren har sammen med husejere, frivillige, Østsjællands Beredskab og Beredsskabsstyrelsen forsøgt at styre vandmasserne med pumper, slanger og sandsække. Hun har nu også kontaktet forskellige ordførere, der er inviteret til Jyllinge for at se konsekvenser af den manglende sikring.

Hun langer ud efter Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Jeg mener, at staten og ministeren i særdeleshed bærer et rigtig stort ansvar for, at det endnu ikke er kommet på skinner. Da vi sendte sagen, kunne ministeren have afgjort det i departementet, men han valgte i tre måneder ikke at kigge på det og sendte derefter sagen over til Natur – og Miljøklagenævnet, der er presset af udflytning.

- Han kunne have taget ansvar, og han kunnet også have kommet herud, tage gummistøvler på og slæbe sandsække – jeg har inviteret ham, siger borgmester Joy Mogensen.

Esben Lunde Larsen har ikke ønsket at stille op til interview, men Venstres naturordfører Annie Mathiesen siger, at sagen er blevet opprioriteret.

- Natur- og Miljøklagenævnet har valgt at opprioritere den her sag, så de får den hurtigst muligt afklaret, og det gør, at vi har fået en tilbagemelding på, at sagen skulle være afsluttet i første

kvartal
2017.

En af de borgere, der har holdt vejret, er Line Skovrider Ruminksi, som

DR
Nyheder talte med tidligere i dag.

- Vi havde en halv meter vand inde i hele huset og var

hjemløse
i et halvt år, så man er jo sindssygt nervøs.

Netop de menneskelige omkostninger er ifølge borgmester Joy Mogensen en af årsagerne til, at man fra statens side bør prioritere sikringen ved Jyllinge.

- Mange døjer stadig med de psykiske konsekvenser af at have været igennem sådan en oplevelse, siger hun.

Facebook
Twitter