Raser over dansk karikaturtegning: Putter lort på Dannebrog

På Twitter og Facebook raser profiler over Jyllands-Postens karikaturtegning over det kinesiske flag.

På både Facebook og Twitter er brugere med kinesisk-klingende navne gået i offensiven mod Jyllands-Posten, Danmark og Dannebrog.

Et opslag fra Jyllands-Posten på Twitter, der viser illustrationen med et link til artiklen 'Kina forlanger undskyldning fra Jyllands-Posten efter satiretegning', har således fået 291 kommentarer på blot 38 minutter.

Det sker, kort tid efter Kina officielt har bedt Jyllands-Posten og satiretegneren Niels Bo Bojesen om en undskyldning for gårsdagens karikatur, som den kinesiske ambassade til Danmark kalder en 'fornærmelse af Kina'

Til sammenligning har de fleste af avisens opslag fra i går fået en til to kommentarer.

Twitter består de mange kommentarer især af redigerede udgaver af Dannebrog, hvor kreative sjæle har indsat afføring på det danske flag - eller diverse tilsvininger.

Der er for eksempel billeder af Dannebrog med lort, Dannebrog med teksten 'alle jeres familier døde' eller Dannebrog, hvor det hvide kors er erstattet af kapitulerende hvide flag.

Det, der ligner en form for bots, har også omdannet Dannebrogs kors til hagekors. Mange af Twitter-profilerne har således få følgere, få opslag og er blevet oprettet for nyligt.

Eller hvad med Dannebrog formet af menstruationsbind?

Koordineret eller ægte?

De mange kreative billeder ligner det, der er en velkendt strategi fra Kinas side.

- Kina bruger milliarder om året på imagekampagner, og vi ved, at de i stigende grad i stedet for at censurere bruger energi på at oversvømme nettet med positive historier.

Det siger Christina Boutrup, der er journalist og forfatter til bogen ‘Den store tech-revolution - sådan former Kina vores fremtid’.

Og det taler for, at det er en koordineret trollehær, som står bag offensiven mod Dannebrog.

Kinesiske turister i Danmark har også set tegningen, og den bliver mødt med utilfredshed.

Det er også langt fra sikkert, at den almindelige kineser, og dem findes der som bekendt knap 1,4 milliarder af, overhovedet har set tegningen fra Jyllands-Posten.

- Det er også derfor, man altid skal være kritisk. Det er jo ikke på Twitter, man ser, hvad almindelige kinesere mener, siger Christina Boutrup, der i øvrigt påpeger, at kineserne ikke officielt har adgang til Twitter og Facebook.

Men omvendt er det heller ikke utænkeligt, at den grafiske gengældelsen netop kommer fra helt almindelige kinesere.

- Der er en voksende gruppe kinesere, som bare ikke vil finde sig i mere kritik eller at blive gjort til grin. Og som er meget nationalistisk og patriotiske. De synes, det er virkelig upassende, siger Christina Boutrup.

I flere af kommentarerne til Jyllands-Postens Twitter-opslag nævner brugere 'four hours' - altså fire timer - i en form for hån mod, at det tog Tyskland omkring fire timer at indtage Danmark under Anden Verdenskrig.

Danske profiler er heller ikke tilfredse

På samme måde har Jyllands-Posten en side med 'Dagens Tegning' på deres website. Gårsdagens udgave med den omtalte karikaturtegning har fået 338 kommentarer, mens den dagen inden ikke har fået en eneste kommentar.

  • ”Hvordan kan du være en ”kustner” ved at tegne det her billede? Man kan ikke engang kalde det en ”tegning”. Vi kæmper med virus, mens du laver sjov med det. Det kan kun opfattes, som at vores folk er stærke nok til at have styrke mod andre, mens I kun kan være den sjove. I skulle skamme jer!”
  • ””Ytringsfrihed” betyder ikke, at man kan sige, hvad man vil. Det her er bestemt ikke et godt tidspunkt at være sjov på, når tusinder af mennesker er i fare. Og det er upassende at associere en epidemi til et bestemt land, når det kunne ske overalt (det har det gjort gennem historien). Mennesker, der er i smerte, har brug hjælp og støtte fremfor sådan en satirisk og racistisk tegning!”
1 / 3

I kommentarsporet til Jyllands-Postens artikler om sagen på Facebook er det dog ikke kun kinesisk-klingende navne, der ser et problem.

Også danske profiler synes således, at avisens karikaturtegning over epidemien er lige grov nok.

Malene Topp Østermark skriver, som eksempel, således i kommentarsporet:

- Jeg går ind for ytringsfrihed, men tag jer lige sammen, I udstiller Kina som en sygdomsbefængt nation!! hvis udbruddet var kommet i Danmark først havde vi nok heller ikke sat pris på at få omslynget korset i Dannebrog med Manden Med Leen... det er en ommer!!!

En anden bruger, Carl Johan Thers Lauritzen, frygter, at karikaturtegningen kan koste Danmark nogle pandaer.

- Hvis Jyllands Posten koster os vores pandaer, så er der decideret dårlig stemning fra min side af.

Ingen undskyldning

Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, afviser kritikken fra Kina og vil ikke undskylde, siger han her til morgen.

- De får ikke en undskyldning, for vi mener ikke, at vi har gjort noget forkert. Jeg tror, at den går over af sig selv, idet der ikke er dårlige intentioner i den.

- Vi har tegnet en tegning, som bruger det kinesiske flag og coronavirus til at indramme en begivenhed, som præger hele verden lige nu. Det er en registrering, siger Jacob Nybroe.

Artiklen er opdateret kl.15:16 med kommentar fra Christina Boutrup.