Raske kan trygt bade i havet

Der er ingen fare ved at bade i havet, selvom en 62-årig fritidsfisker fra Amager er død efter at være blevet smittet med en farlig havbakterie. Kun svækkede personer skal udvise forsigtighed, siger myndighederne.

En farlig havbakterie har kostet en 62-årig fritidsfisker fra Amager livet.

Manden havde to uger tidligere hjulpet til med at indfange nogle ål, og det er formentlig efter berøring med dem, at han er blevet smittet med havbakterien, Vibrio Vulnificus.

Bakterien er i familie med havkolera, som der har været en række tilfælde af i Sverige. Men mens havkolera giver diaré, forårsager Vibrio Vulnificus sår med infektioner, forklarer professor Anders Dalsgaard fra Landbohøjskolen i København. Han har i en årrække beskæftiget sig med disse havbakterier.

Fraråder ikke badning

Dødsfaldet får dog ikke myndighederne til at skærpe deres anbefalinger for badning.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at kun mennesker, der i forvejen er svækkede, skal udvise forsigtighed. Alle andre kan fortsat med sindsro springe i bølgen, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Tove Rønne.

- Det er kun, hvis man har åbne sår, kroniske leverlidelser, blodsygdomme og nedsat immunforsvar, at man skal udvise stor forsigtighed, siger Tove Rønne.

Tidligere tilfælde

Tove Rønne anbefaler dog, at man straks søger læge, hvis man efter at have badet får feber.

Havbakterien Vibrio Vulnificus har en høj dødelighed, hvis den går i blodet, og derfor er det vigtigt at komme i behandling med antibiotika med det samme.

Det er da heller ikke første gang, at havbakterien koster menneskeliv i Danmark.

Ifølge Miljøstyrelsens anbefalinger skal kommunerne derfor undersøge badevandet rutinemæssigt, når badevandstemperaturen er 20 grader eller derover.

I tidligere somre, hvor badevandstemperaturen også har været høj, har der været konstateret enkelte sygdomstilfælde og også et dødsfald hos en patient med leukæmi, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Den 62-årige mand som døde i denne uge, havde ifølge B.T. pacemaker.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b24656187a215d0abfe4c

Facebook
Twitter