Rasmus doper sig på ulovlig vis til bedre karakterer: ’Jeg vil gerne op på 10 og 12. Pillerne er min vej’

Rasmus køber ADHD-medicin for at kunne følge med karakterræset. Han mener selv, at pillerne er blevet uundværlige for ham.

(Foto: Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard © Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

Idéen om study drugs startede egentlig som en dårlig joke i studiegruppen.

En af Rasmus’ venner slyngede ud, at ADHD-medicinen Ritalin kan virke præstationsfremmende, når man læser op til eksamen.

Sådan en udsigt fristede Rasmus, som til daglig læser på universitetet. Pludselig var det ikke længere en joke, men en realitet for ham.

- Fra første dag finder jeg ud af, at jeg kan koncentrere mig meget bedre. Uden pillerne føler jeg, at jeg spilder en hel dag, siger han.

Rasmus er ikke hans rigtige navn, fordi han medvirker anonymt af frygt for, hvad en fremtidig arbejdsgiver vil tænke om hans misbrug. Redaktionen er bekendt med Rasmus’ rigtige identitet.

Han er gået med til at fortælle om sin brug af study drugs, ligesom 10 andre unge har fortalt DR Nyheder, hvordan de har brugt præstationsfremmende midler enten i gymnasiet eller på universitetet. I alle tilfælde er der tale om receptpligtig medicin, som ingen af dem altså har recept på.

Vi har også talt med forskellige eksperter, som fortæller, at de kender til studerende, som bruger study drugs ulovligt.

For Rasmus handler det ene og alene om at kunne leve op til det pres, han føler, følger med, når man er studerende.

- Jeg ser mig selv som en middelmådig, men seriøs studerende. Og jeg vil gerne op på 10 og 12 i karakter. Her er pillerne er min vej, siger han.

(Foto: Alexander Klug)

Uundværlige piller

Første gang vi er i kontakt med Rasmus, fortæller han, at han har blisterpakken med Ritalinpillerne i lommen, mens vi taler sammen i telefonen. De er blevet ”uundværlige” for ham.

- Jeg bestilte 50 piller. Det er ret voldsomt. Hvis jeg løb tør, vil det være kritisk, føler jeg. Jeg har været desperat og skrevet i god tid, så jeg var sikker på, at pillerne var på lager, siger han.

Det er især på de dage, hvor han har sat mange timer af til at læse, at han har brug for dem. På fjerde eller femte time begynder han at miste koncentrationen. Det føles som om, hans hjerne higer efter overspringshandlinger, forklarer han.

Så tager Rasmus typisk en pille midt på dagen, så han kan holde koncentrationen. Sådan bliver han gerne ved flere gange om ugen - typisk i en måned ad gangen. En enkelt gang har han taget op til tre piller på én dag.

- Det burde ikke være nødvendigt, men jeg føler, at der er så stort et pres, at det er nødvendigt alligevel. Det er en frygt for at dumpe eller ikke at leve op til de rigtige karakterer, siger han.

Rasmus får pillerne gennem en ven, men ved ikke, hvordan hans ven skaffer pillerne. Det holder han sig ude af. For han er godt klar over, at det er ulovligt at købe medicin, som man ikke har recept på. Dertil kommer også det moralske. Er det okay, at Rasmus giver sig selv et forspring, hans medstuderende ikke har?

- Jeg kan godt se, at det måske er lidt snyd overfor de af mine medstuderende, der ikke tager de her piller – hvis de på retfærdigvis har optjent deres karakter, siger han.

Dårlige tanker efter rusen

Alligevel vinder frygten for middelmådige karakterer altså over trangen til at gøre det rigtige og holder sig indenfor loven. Derfor har Rasmus heller ikke fortalt sin familie, at han tager Ritalin. Det er også kun meget få af hans venner, der ved det.

- Jeg synes, at det er flovt overfor min familie og mine venner. De har måske et indtryk af, at det går godt for mig på universitetet. Og jeg tror, de vil blive skuffede, hvis de vidste, at det er piller, der står bag, siger han.

Oveni det kommer, at pillerne kan have ret alvorlige bivirkninger, fortæller de eksperter, vi har talt med. Det er derfor, ADHD-patienter får det på recept, så der bliver fulgt op på, hvordan den enkelte reagerer på medicinen.

Du kan for eksempel blive depressiv og enormt træt. For at komme op af det hul, er der risiko for, at man tager en ny omgang piller – på den måde kan Ritalin blive vanedannende.

Alt det ved Rasmus godt. Han har også oplevet, at pillerne giver ham hovedpine og gør ham dvask.

(Foto: Alexander Klug)

- Det varierer lidt, men kommer også an på, om jeg fortsætter og tager en pille mere for at holde niveauet, siger han.

Og det ender ofte med, at han tager en ekstra. Altså præcis det scenarie, som eksperterne advarer imod. Alligevel føler Rasmus ikke selv, at han er afhængig af pillerne. Risikoen for bivirkninger fylder heller ikke meget i hans overvejelser.

- Frygten for at dumpe en eksamen er større, end konsekvenserne på den sundhedsmæssige front. Jeg vil næsten sige, at jeg gerne betaler lidt af min sundhed for at få gode karakterer. De følger mig trods alt, siger Rasmus.

Svært at slippe en vane

Én ting er dog at kæmpe for de gode karakterer. Men når Rasmus en dag kommer ud på arbejdsmarkedet, skal han også præstere. Vil han så også bruge Ritalin, når han en dag er færdiguddannet?

Der er en sandsynlighed for, at studerende, der som Rasmus har taget study drugs, fortsætter. Det siger Margit Anne Petersen, som er lektor på Center for Rusmiddelforskning. Hun forklarer, at der endnu ikke findes så meget forskning på området i Danmark. Men hun har tidligere undersøgt samme emne blandt amerikanske studerende.

- Der er jeg stødt på flere, som har taget det med ind i deres arbejdsliv, siger hun.

Det overrasker Rasmus. Han har hele tiden forestillet sig, at han slipper vanen, når han ikke længere er studerende.

- Jeg har ingen intentioner om, at jeg skal tage pillerne, når jeg kommer ud på arbejdsmarkedet. Omvendt har jeg har heller ingen fornemmelse af, hvad der venter mig derude.

- Nu hvor jeg kender til de fordele, der kan være ved pillerne, så kan jeg godt blive lidt nervøs for, om jeg også fortsætter mit forbrug bagefter, siger han.

FacebookTwitter