Rasmus har været elev fem steder: ’Jeg får aldrig ro’

Kritik af stor stigning i antallet af korte praktikaftaler inden for traditionelle håndværksfag.

Rasmus Jensen er uddannet bygningsmaler om et år. Derefter drømmer han om at starte egen virksomhed som selvstændig maler. (Foto: Annelie Justesen © dr)

På bare ti år er andelen af korte uddannelsesaftaler steget fra 5 til 43 procent inden for bygge- og anlægsbranchen. Det viser tal fra Undervisningsministeriet. Og det er en skidt udvikling, mener Malerforbundet i Danmark.

- Det stresser eleverne med de her korte praktikaftaler. Det har taget overhånd, og det er blandt andet derfor, at cirka hver femte falder fra på de korte uddannelsesaftaler, siger formanden for Malerforbundet, Martin Hansen.

I et almindeligt praktikforløb er eleverne typisk hos den samme virksomhed gennem hele uddannelsen, mens de korte uddannelsesaftaler kan vare helt ned til tre måneder.

Rasmus Jensen fra Tech College i Nørresundby er en af de studerende, som er træt af, at virksomhederne kan indgå korte praktikaftaler. Han har indtil nu haft en kort uddannelsesaftale og fire korte delaftaler. Delaftaler er helt korte aftaler, der kan vare mindre end en praktikperiode, da man indgår delaftaler med elever, som ellers ville være i skolepraktik.

- I starten syntes jeg, at det var fedt bare at få en læreplads, men nu synes jeg ikke, det er særligt fedt, fordi man aldrig har ro. Man tænker hele tiden på, hvor man skal hen næste gang, siger han.

Dansk Byggeri: Giv virksomheder en økonomisk gulerod

Ifølge underdirektøren fra Dansk Byggeri, Louise Pihl, giver de korte aftaler som udgangspunkt god mening.

- De gør, at vi får mange flere elever ud i praktik. Hvis ikke de var der, ville fire ud af 10 virksomheder ikke tage elever, siger hun.

Alligevel anerkender hun, at der kan være problemer med de mange korte uddannelsesaftaler.

- Vi tror, man kan stramme op, hvis skolerne hjælper med at foreslå ordinære praktikforløb til virksomhederne. Det kan man eventuelt tilskynde ved at gøre det økonomisk attraktivt for uddannelsesstederne, siger Louise Pihl.

Praktikcenterchef: Unge har også ændret sig

Nørresundby Tech College er et af de uddannelsesteder, som står for at lave de mange korte aftaler. Her er man dog ikke så bekymret.

- De unge har ændret sig. Vi mener, at der er mange unge, der ikke ønsker at binde sig i tre til fire år fra starten, siger praktikcenterchef på Tech College i Aalborg, Per Kristensen.

Fra regeringens side er der ingen planer om at ændre på muligheden for at lave korte uddannelsesaftaler.

- Vi har tiltro til, at parterne finder en løsning, der tilgodeser alle bedst muligt, siger Jens Joel, energi- og klimaordfører for Socialdemokratiet.