Rasmus har været narkoman og pusher: Nu lærer han konfirmander om livets bagside

I mere end tyve år har Rasmus være afhængig af hårde stoffer, været i fængsel og flirtet med rockermiljøet.

Rasmus fortæller en gruppe konfirmander om de udsattes Aarhus på byvandringen Poverty Walk. Her kommer de unge helt tæt på bagsiden af Aarhus. (Foto: Sarah Golczyk © dr)

- Det er det bedste, der er sket i mit liv i mange år.

Så klart beskriver Rasmus sit job. Han viser konfirmander og andre interesserede rundt i det Aarhus, der har formet hans liv. Ikke det Aarhus, der er kendt som Smilets by. Men bagsiden bag smilet, som han kalder det.

- Jeg har en doktorgrad i den bagside, siger han og smiler.

Egentlig ikke, fordi der er noget som helst sjovt over det liv, han har ført. Så langt fra. Han har godt 20 års stofmisbrug bag sig og et liv i overhalingsbanen.

Jeg vil gerne fortælle, at man kan gøre nogle ting allerede i den alder, som kan have konsekvenser for resten af ens liv.

Rasmus, guide hos Poverty Walk

Allerede i konfirmationsalderen havde Rasmus prøvet at ryge hash. Senere udviklede det sig til et voldsomt misbrug af hårde stoffer.

- Jeg tog heroin i seks dage og på syvendedagen vågnede jeg op og havde influenza. Længere tid tog det ikke.

Fra sus og dus til nedtur

Rasmus er i dag 40 år. Af personlige grunde ønsker han ikke at få sit efternavn oplyst.
Hele sit liv har han søgt grænser, men det er først for et års tid siden, han fik diagnosen ADHD, som er en opmærksomhedsforstyrrelse.

Han beskriver et liv med store opture og store nedture. Et liv, hvor han har smuglet stoffer, solgt stoffer og levet et liv i sus og dus. Men også et liv, hvor heroinen har fået ham til at gøre grimme ting i en desperat jagt efter det næste fix. Han har været i fængsel, flirtet med rockermiljøet og med egne ord været en idiot.

For Rasmus er det ren terapi at fortælle om det liv, han har levet:

- Det er mit nye drug of choice, hvis man kan sige det sådan. Jeg bruger de erfaringer, jeg har gjort mig. Det er gået ud over mig selv, og det er gået ud over min familie. Nu kan jeg give noget igen, fortæller Rasmus.

Rasmus har været stofmisbruger i flere end tyve år. (Foto: Rasmus Krieger © (C) DR Nyheder)

Hellere eftertragtet end efterlyst

Det er tre år siden han begyndte som guide hos Poverty Walk. Han regner sig hurtigt frem til, at han må have vist flere end 250 grupper bagsiden af Aarhus. En stor del af dem er skoleklasser og konfirmander.

- Jeg har haft nogle skoler med på tur seks, syv, otte eller ti gange. Jeg er næsten blevet en del af pensum, og det er jo fedt. Det er dejligt at være eftertragtet i stedet for eftersøgt, fortæller han smilende.

Jeg er næsten blevet en del af pensum, og det er jo fedt.

Rasmus, guide hos Poverty Walk

Når han viser konfirmanderne rundt, håber han at gøre indtryk på dem med sin egen historie:

- Jeg vil gerne fortælle, at man kan gøre nogle ting allerede i den alder, som kan have konsekvenser for resten af ens liv. Selvom det kan virke sjovt, så kan nogle ting have en rigtig dyr pris, forklarer han.

- Jeg slutter med at sige til dem: ”Gi’ den gas, vær unge og fyr den af, men husk på, at alle handlinger har en konsekvens – enten god eller dårlig.”

I dag er jeg mere Rasmus end junkie

Rasmus har fået mere styr på sit liv, efter han begyndte at arbejde som guide. Han ryger stadig hash dagligt og er på metadon for ikke at blive fristet af stofferne.

- Jeg ville være fyldt med løgn, hvis jeg sagde, at jeg aldrig nogensinde tager noget, for det gør jeg. Og hvis jeg siger, jeg aldrig må tage noget igen, så ender jeg med at stå dernede, hvor der bliver handlet stoffer hver dag, forklarer han.

Alligevel er han glad for, at stofferne ikke længere fylder hele hans liv.

- I dag er jeg mere Rasmus end junkie.