Rasmus Paludan har fået to års indrejseforbud til Sverige på grund af rigets sikkerhed

Rasmus Paludan kalder situationen 'absurd' og vil klage over afgørelsen.

Politiet oplyser, at forbuddet skyldes rigets sikkerhed. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Rasmus Paludan, stifter og leder af partiet Stram Kurs, er i dag blevet nægtet indrejse til Sverige og har fået et to år langt indrejseforbud.

Det oplyser Calle Persson, pressetalsperson for politiet i Region Syd, til DR.

- Rasmus Paludan blev stoppet i eftermiddag, da han kom til kontrollen på Øresundsbroen, fordi der foreligger en risiko for, at han gør sig skyldig i en forbrydelse, siger Calle Persson.

Forbrydelsen skulle ifølge politiet bunde i, at der er risiko for, at han forstyrrer den offentlige orden.

- Han har også fået et indrejseforbud på to år. Indenfor den ramme, indenfor hvilken man kan udmåle forbuddet, har man bedømt, at to år er passende.

- Det er ud fra en paragraf, som omhandler, at en medborger udgør en virkelig, reel og tilstrækkelig trussel mod samfundets grundlæggende interesser, siger Calle Persson.

Mattias Sigfriedsson, der er fungerende leder ved politiet i Malmø, uddyber, at politiet har beføjelser til at udstede sådan et forbud, når der er tale om rigets sikkerhed. Han oplyser, at politiet har forberedt dokumenterne i løbet af ugen.

Rasmus Paludan blev stoppet tidligt på eftermiddagen, da han ankom til grænsen i bil med fire andre. Indrejseforbuddet gælder kun Rasmus Paludan.

I den seneste uges tid har der været planlagt en demonstration af provokunstneren Dan Park, som Rasmus Paludan skulle deltage i. Der skulle blandt andet foregå en koranfbrænding i Malmø.

Flere afslag på ansøgninger

Den demonstration har Malmös politi valgt ikke at give tilladelse til af hensyn til den offentlige orden og sikkerhedssituationen. Den 25. august ansøgte Rasmus Paludan om tilladelse til at demonstrere mod islam i Malmø.

- I politiet tror vi på menneskers ligeværd og skal sikre alle menneskers tryghed og sikkerhed. Vi skal tage hensyn til sikkerheden for både arrangørerne, deltagerne og borgerne. Derfor ser vi ikke, at vi har haft mulighed for at give tilladelse, siger Mattias Sigfriedsson, fungerende leder af Malmø Politi i en pressemeddelelse.

Den 27. august blev der igen søgt om tilladelse til en demonstration fra et medlem af Stram Kurs. Også den ansøgning blev afvist, og tidligere i dag besluttede Forvaltningsretten at fastholde politiets afgørelse.

I begrundelsen fra Forvaltningsretten bliver der lagt væk på, at trusselsniveauet ved arrangementet er tilpas alvorligt til at indskrænke forsamlings- og demonstrationsfriheden.

- Afgørelsen gælder, uanset hvor i Malmø sammenkomsten skulle blive holdt, siger chefrådsmand Peter Kristiansson i en pressemeddelelse.

'Jeg vil selvfølgelig klage'

Rasmus Paludan selv forklarer, at han var på vej over Øresundsbroen med fire andre i bilen og PET-vagter i en bil bagved, da han fik øje på op mod 25 uniformerede svenske betjente.

Han blev vinket til side og sat ind i et lokale, hvor han fik at vide, at han var nægtet indrejse og fik udleveret et dokument. Her står der blandt andet, at han får et indrejseforbud på to år på grund af rigets sikkerhed.

- Jeg tror heller ikke, at begrundelsen holder, for der skal godt nok meget til for at afvise EU-borgere i et andet EU-land. Der skal virkelig meget til. Jeg har selvfølgelig tænkt mig at klage over den afgørelse, som jeg mener er helt hen i vejret. Så må vi se, siger Rasmus Paludan.

- Oveni det bor størstedelen af min familie i Sverige, så det er selvfølgelig også noget, der gør det lidt svært. Jeg griner lidt, fordi det er total absurd, tilføjer han.

Ifølge Malmøs politi har 50 personer forsamlet sig på Storetorv i byen. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Rasmus Paludan siger, at han var taget til Sverige for at mødes med 20 journalister og mødes med samarbejdspartnere. Derudover skulle han mødes med Dan Park.

Fredag eftermiddag er tre personer blevet anholdt for 'hetz mod en befolkningsgruppe' under en 50 personer stor demonstration på Storetorv i Malmø. Politiet kan ikke med sikkerhed sige, at de tre personer er tilknyttet Stram Kurs, men formoder det, oplyser Mattias Sigfriedsson.

Rasmus Paludan siger også, at flere fra Stram Kurs er blevet anholdt i Malmø.

FacebookTwitter