Rasmus Paludan idømt tre måneders fængsel og må ikke føre straffesager i tre år

Sagen har omhandlet anklager om racisme, ærekrænkelse og hasarderet kørsel.

(ARKIV) Rasmus Paludaner i dag blevet dømt for en række forhold i Retten i Næstved. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Rasmus Paludan, der er advokat og formand for partiet Stram Kurs, er idømt tre måneders fængsel.

En måned er gjort ubetinget og skal afsones nu.

Sådan lyder dommen ved Retten i Næstved, hvor Rasmus Paludan de seneste dage har været på anklagebænken i en sag med i alt 14 tiltalepunkter om racisme, ærekrænkelse og hasarderet kørsel.

- Tiltalte er fundet skyldig i samtlige forhold, lød det fra retsformand Line Bjørklund.

- Retten fandt det bevist, at tiltaltes udtalelser var forhånende og nedværdigende over for en befolkningsgruppe.

Retten har samtidig bestemt, at Rasmus Paludan mister sin mulighed for at føre straffesager som advokat de næste tre år.

Partilederen og hans forsvarer mente, at han skulle frifindes i sagen, fordi hans udtalelser skete som led i hans politiske arbejde som formand for et parti.

De var ikke til stede i retten, da dommen blev afsagt.

Over for DR Nyheder fortæller Rasmus Paludan dog, at man vil anke dommen.

Tiltalt under skærpende omstændigheder

Rasmus Paludan var i flere af racismeforholdene tiltalt under særligt skærpende omstændigheder.

Anklagemyndigheden mente nemlig, at der var tale om propagandavirksomhed, fordi Rasmus Paludans udtalelser blev lagt ud som videoer på YouTube -og Facebook-kanaler tilhørende partiet Stram Kurs.

For eksempel siger han på en video, at "danskerne og Danmark er alt for højt udviklet og avanceret til at kunne sameksistere med det meget lavtstående muslimske kulturaffald".

Samtidig siger han direkte henvendt til en af deltagerne ved demonstrationen:

"Du skal skamme dig over, at du vover at røre dine fingre på et dansk pas. Skam dig. Det er væmmeligt, at du tør gøre den slags".

Rasmus Paludan har sagen igennem nægtet, at det var ham, der sørgede for, at videoerne kom ud at ligge på nettet.

- Jeg er ikke så teknisk, så jeg var mere ude på gaden og tale med folk om vores politik. Det med at lægge videoerne op var der andre, der stod for, sagde han i retten.

Rasmus Paludan fik i 2019 en dom for racisme på 14 dages betinget fængsel. Den dom har ifølge retten haft betydning for afgørelsen i dag, lød det fra retsformanden.

'Mit liv var i fare'

Flere vidner har også under sagen givet forklaring om en episode i Sorø i januar 2019, hvor en ung mand endte på en kølerhjelmen af Rasmus Paludans sorte Audi.

Derfor var Rasmus Paludan tiltalt for at have udsat ham for fare.

Men selvom Rasmus Paludan blev fundet skyldig i forholdet, så bliver han ikke straffet for det. Retten har nemlig fundet, at han i dette tilfælde skulle være straffri.

- Retten lægger navnlig vægt på, at tiltalte følte sig truet og bange og havde forsøgt at køre fra stedet, lyder det i begrundelsen.

På tre forskellige videoer fra episoden så retten hele optrinnet, hvor politikeren besøger området omkring Sorø Akademi og ender i situationen, der fik ham til at føle sig truet.

Han satte sig derfor for at køre væk, men en mand blev stående foran hans bil, og derfor forsøgte han at gasse let op.

- Det var jo mig, der var i fare. Jeg var pissebange og frygtede for mit liv. Jeg ville bare gerne væk, fortalte Rasmus Paludan i retten.

Ifølge den unge mand var det dog Rasmus Paludan, der havde ageret provokerende. Han blev derfor vred og råbte, at han ville 'klappe ham en'.

Den unge mand flyttede sig ikke, som bilen kørte frem, og han kom på et tidspunkt op på kølerhjelmen. Han anmeldte dog ikke selv episoden til politiet, fordi han ikke kom noget til.

En bilinspektør forklarede undervejs i sagen, at Rasmus Paludan nok har kørt omkring 17 kilometer i timen med den unge mand liggende på bilen.

Retten har vurderet, at det udgjorde det en farlig situation.

Dømt for ærekrænkelse

Retten i Næstved har i sagen også tilkendt en erstatning på 30.000 kroner til en kvinde med somalisk baggrund, hvis ære Rasmus Paludan er dømt for at krænke.

Til en demonstration i 2019 havde Rasmus Paludan højlydt sagt til hende:

- Den muslimske somaliske kvinde, der står der, har jeg bemærket mange gange på Istedgade, hvor hun stiller sig til rådighed for kunder.

Kvinden og politiet havde opfattet det ærekrænkende, fortalte hun i retten.

- Jeg tænker, at den generelle opfattelse i Danmark er, at når nogen står på Istedgade, så er det derfor. Han siger så også, at hvis jeg ikke forstår det, så kan han godt tale neger, og så siger han "bu bu bu" til mig.

Paludan forklarede i retten, at han ikke mente, at kvinden var prostitueret. Han troede bare, at han kunne kende hende fra en hårbutik på Istedgade, som han tidligere havde besøgt, fordi han var ved at blive tyndhåret.

- Retten tilsidesætter fuldstændig tiltaltes forklaring om, at han genkender denne her kvinde fra en frisør, forklarede Line Bjørklund.

Dommen i dag har ikke indflydelse på Rasmus Paludans mulighed for at stille op til folketingsvalget næste gang.

Får hans parti Stram Kurs nok vælgererklæringer, vil de igen kunne være at finde på stemmesedlerne. Valgnævnet har dog udelukket partiet fra at indsamle erklæringer i en periode på to-et-halvt år. Hvis Rasmus Paludan bliver valgt ind, er det så op til Folketingets medlemmer at vurdere via afstemning, om man finder ham værdig til et sæde.

Præcisering: Der stod i en tidligere version, at Rasmus Paludan mistede sin advokattitel. Han kan dog stadig føre civile sager. Vi har desuden tilføjet oplysning om, at Stram Kurs er udelukket fra at indsamle vælgererklæringer i en periode på 2 år og 6 måneder.