Rasmus Paludan nærmer sig tv-studier og partilederrunder

Det bliver 'udfordrende', men racistiske udtalelser hører ikke hjemme i debatten, lyder det fra medierne.

Den racismedømte, islamkritiske Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs har indsamlet vælgererklæringer nok til at kunne blive opstillet til folketingsvalget. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det er lykkedes for den kontroversielle og racismedømte stifter af Stram Kurs, Rasmus Paludan, at skaffe vælgererklæringer nok til at kunne blive opstillet til folketingsvalget.

Det betyder også, at partilederen Rasmus Paludan, hvis underskrifterne bliver godkendt, vil skulle optræde på tv og deltage i partilederrunderne.

På Rasmus Paludans YouTube-videoer holder han sig ikke tilbage med især sin mening om muslimer og islam. En række af hans udtalelser er både provokerende og kontroversielle.

Men hvordan vil medierne reagere, hvis Stram Kurs tager samme jargon med ind i tv-debatterne?

- Hvis han (Rasmus Paludan, red.) siger bare halvdelen af, hvad han siger på sine YouTube-videoer, så ligger det ganske tæt på racismeparagraffer. Det må vi forholde os til, ligesom vi gør med andre politikere, der siger mere eller mindre vilde ting, siger Jørgen Ramskov, som er administrerende direktør for radiokanalen Radio24syv.

- Han har jo lang række påstande, som man godt kan konstatere, er påstande. Det må vi prøve som journalister at efterprøve, siger Jørgen Ramskov, og sammenligner med dengang Mogens Glistrup stiftede fremskridstpartiet.

- Han havde jo mildt sagt også en anderledes debattone, siger han.

En af de metoder, Rasmus Paludans bruger til at understrege ytringfriheden og vise sin uenighed med islam, er ved at binde koranen ind i bacon, brænde den eller kaste med den. Det har han gjort ved flere lejligheder. Men hvis han tager koranen eller andre rekvisitter med i studiet hos 24Syv eller på tv, er Jørgen Ramskov helt rolig.

- Hvis han dukker op med koranen og bacon, så håber jeg da, man vil grine af ham. For det er da den tåbeligste debatform, jeg har set længe, siger han og tilføjer:

- Det bliver en udfordrende opgave at styre det, i hvert fald hvis han gør som i YouTube-videoerne. Det ved vi jo ikke, nu skal vi lige give manden en chance, det kan jo være han møder op og er en mere velfriseret debattør end Morten Østergaard (R).

Politikerne står til ansvar for egne udsagn - også på tv

Også Thomas Falbe, som er nyhedschef i DR Nyheder, tager udfordringen med Rasmus Paludans debatmetoder med ro.

- Det er helt fast praksis i DR, at når man deltager i en partilederrunde, så har man ret til at medbringe sine egne noter. Og det er det, siger han og understreger, at det forventer han selvfølgelig, Rasmus Paludan imødekommer. Det gælder også, hvis han skulle komme med racistiske udtalelser under en debat.

- Det er politikerne, der på egen hånd står til ansvar for, hvad det er for nogle udsagn, de kommer med undervejs i direkte tv eller radio. Det er sådan set stadfæstet i medieansvarsloven, siger han og tilføjer:

- Men vi har en interesse i at sikre, at de politiske debatter bliver både sobre, nøgterne og inden for lovgivningens rammer.

Når DR inviterer partiledere ind i studiet og programmerne, så er det på "nogle spilleregler og en bane, som vi kridter op, og det forventer vi, at alle accepterer på forhånd".

Mikkel Hertz, som er nyhedsdirektør på TV2, siger til Berlingske, at en af studieværtens opgaver er, at sikre at kanalens retningslinjer bliver efterlevet.

- Vi vil forsøge at være fair. (...) Hvis nogen har en adfærd, som er ødelæggende for debatten. Da er det studieværten og den pågældende redaktørs opgave at sige, nu skal vi lige lukke for boks A, fordi nu går personen over stregen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk