Rasmus Paludan om drabsforsøg: 'Jeg var i en choktilstand'

To mænd er tiltalt for at ville have slået Stram Kurs-stifteren ihjel sidste år.

Rasmus Paludan var i dag i Retten i Aarhus for at vidne. (ARKIV) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Sikkerheden var høj, da Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan i dag skulle afgive forklaring i en sag, hvor to mænd er tiltalt for at ville dræbe ham.

For som anklageren i begyndelsen af sagen sagde til DR Nyheder, så er det ikke 'hverdagskost', at man har drabsforsøg på politikere.

Grundlovsdag sidste år holdt Rasmus Paludan demonstration i Digterparken i Åbyhøj i Aarhus.

Demonstrationen udviklede sig dramatisk, da den ene af de tiltalte, en 53-årige psykisk syg mand, løb gennem politiets afspærring med en kniv i hånden, hvilket resulterede i, at manden blev skudt i benet af politiet.

Ifølge anklagemyndigheden spillede en 41-årig medtiltalt en større rolle i drabsforsøget, da han ifølge anklagemyndigheden gav kniven, viste videoer og udpegede Rasmus Paludan over for den 53-årige.

Begge mænd nægter sig skyldige i drabsforsøget.

Paludan: Jeg var i en choktilstand

Allerede tidligt i morges ankom flere politibiler og politihunde til retsbygningen i Aarhus, som skulle gennemgås, inden dagens retsmøde kunne gå i gang.

Inde i selve retslokalet var der flere uniformerede betjente samt PET-vagter, som skulle beskytte partilederen, da han som den første skulle vidne.

- Jeg har været udsat for en del. Men denne her dag var anderledes, fortalte Rasmus Paludan om hændelsen, der ligger lidt over et halvt år tilbage.

I retten forklarede Rasmus Paludan, at han et par dage inden grundlovsdag havde anmeldt en demonstration hos Østjyllands Politi.

Han ville gerne have holdt den i Gellerupparken, men den bliver i stedet flyttet til Digterparken.

Rasmus Paludan fortalte, at han indbød den 53-årige tiltalte mand til dialog. Der blev sagt forskellige ting, men undervejs tog den 53-årige en kniv frem.

- Jeg husker det sådan, at han kommer med en kniv for at stikke den i mig og for at dræbe mig. Det går hurtigt. Jeg træder tilbage mod PET's bil, og en af livvagterne trækker mig tilbage og siger 'ind i bilen', sagde han i retten.

- Vi kører hurtigt væk fra stedet. 30 sekunder inde i kørslen spørger jeg, hvornår vi kan vende tilbage til demonstrationen. En livvagt siger, at jeg lige skal tage det lidt roligt, fordi de ikke synes, at det er pisse sjovt det her.

- Jeg var i en choktilstand. Jeg fik det meget dårligt bagefter. Jeg græd meget. Det gjorde jeg adskillige gange den dag, siger han om episoden.

Han fortalte desuden i retten, at han efterfølgende blev meget grådlabil, hvilket han normalt ikke er.

Forsvareren for den 53-årige tiltalte, advokat Henrik Hougaard, ville gerne vide, hvordan Rasmus Paludan havde opfattet optrinnet inden, at den tiltalte holdt en kniv i hånden, og om hans klient kunne have misforstået noget.

- I råbte af hinanden, spurgte advokaten.

- Jeg råbte ikke af ham, svarede Rasmus Paludan.

- Men du inviterer ham ind til dialog?

- Det kan jeg ikke huske, sagde Rasmus Paludan.

- Kan han have misforstået det?

- At han skulle dræbe mig med en kniv? Nej, lød det bestemt fra Paludan.

Forsvarsadvokaten forholdt efterfølgende en afhøringsrapport af Rasmus Paludan, hvor partistifteren tidligere har sagt, at den tiltalte måske kunne misforstå, at han måtte gå gennem afspærringen uden at blive visiteret.

Politibetjent: 41-årig tiltalt var vred inden demonstration

Udover Rasmus Paludan var der også indkaldt flere politibetjente samt et vidne, som havde været sammen med de to tiltalte inden demonstrationen.

En af betjentene arbejder i området omkring Gellerup. Han fortalte i retten, at han på dagen havde mødt den 41-årige tiltalte tilfældigt.

- Han siger blandt andet, at han ville brænde grundloven af, når Paludan ville brænde koranen af. Han var sur i hans væremåde. Han kunne ikke forstå, at Rasmus Paludan havde fået lov til at demonstrere, fortalte betjenten en i retten.

Betjenten mødte ham også, efter den 53-årige var blevet skudt, hvor de havde en kort samtale.

- Han siger til mig: 'når man vidste, han (53-årig tiltalte red.) havde en kniv på sig, hvordan kan kan så få lov til at gå igennem så mange afspæringer, fortalte betjenten.

Han skriver en uge efter rapport om sine iagttagelser, men først da sagen er begyndt at rulle.

Forsvarsadvokaten for den 41-årige tiltalte, Karina Skou, ville gerne vide, hvordan politibetjenten havde opfattet det.

- Jeg tolker det enten sådan, at han har vidst, at han har haft en kniv, ellers så har han været derhenne og se det. Min tolkning kan være begge veje.

Psykisk syg tiltalt: 'De sagde, jeg ikke kunne blive straffet'

De to tiltalte har under de to tidligere retsdage afgivet forklaring.

Her fortalte den 53-årige mand, at den 41-årige - og muligvis også andre – havde opfordret ham til at tage kniven med til demonstrationen grundlovsdag.

- De sagde, at der ikke ville ske mig noget, fordi jeg er psykisk syg. Jeg ville ikke blive straffet. Jeg får kniven af ham (den 41-årige, red.). Vi skulle ødelægge Paludans planer. Han sagde: Tag den kniv, du vil have. Jeg tog den ind under jakken, sagde den 53-årige mand.

Den 41-årige nægter at have givet den 53-årige medtiltalte en kniv samt at have udpeget Rasmus Paludan.

Han erkender dog, at den kniv, som den 53-årige havde i hånden, kommer fra køkkenet på hans restaurant, men at han ikke vidste, at den medtiltalte havde taget kniven.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at den 41-årige bliver idømt en fængselsstraf, mens den 53-årige skal idømmes en behandlingsdom.