Rasmus Paludan om millionbeskyttelse: 'Jeg er overrasket over, at det koster så lidt'

Indtil videre har det i 2018 og 2019 kostet staten 24 millioner at beskytte islamkritikeren, viser opgørelse.

Islamkritikeren Rasmus Paludan mener ikke, at 24 millioner for at beskytte ham er mange penge. Her deler han pjecer ud på Runddelen på Nørrebro (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Når islamkritiker og stifter af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, går på gaden for at ytre sine til tider kontroversielle holdninger, koster det staten millioner af kroner at beskytte ham.

Rasmus Paludan har indtil videre afholdt 17 demonstrationer i 2019, som har kostet 6 millioner kroner. I 2018 afholdt youtuberen 53 demonstrationer.

Selvom det samlede beløb, hvis det kostede det samme at bekytte ham sidste år, løber op i omkring 24 millioner indtil videre, mener Rasmus Paludan ikke, at politibeskyttelsen er tilstrækkelig.

- Jeg synes, det lyder som et meget lavt beløb. Jeg er overrasket over, at det koster så lidt. Man kan også diskutere, om det er tilstrækkeligt, når jeg så sent som i dag kan blive slået i hovedet med en sten i Viborg, siger Rasmus Paludan.

'Video-happenings' og 'bizarre provokationer'

Det er retsordfører Karsten Hønge (SF), som i første omgang har efterspurgt omkostningerne ved Rasmus Paludans demonstrationer.

- Jeg mener ikke, at der er tale om demonstrationer. Det er video-happenings. En kynisk beregning af, at cirkus-paludan rejser rundt efter en klar tourneplan, hvor han optager de her bizarre provokationer for at få flere følgere på youtube blandt børn og unge og bruger politiet som statister imens for at skabe drama, siger Karsten Hønge.

Rasmus Paludan kalder udtalelserne for "løgne" og understreger, at det er Politiets Efterretningstjeneste og ikke politikerne, der skal beslutte, hvornår noget er en demonstration, og hvornår han har brug for beskyttelse.

- Dem, som skal beskyttes, er jo dem, der er en del af demokratiet og har brug for beskyttelse, siger Rasmus Paludan og nævner Pia Kjærsgaard, Kurt Westergaard og Naser Khader.

- Og i et vist omfang er det også Rasmus Paludan og partiet Stram kurs, og sådan er demokratiet jo, siger Rasmus Paludan.

'Han løber om hjørner med skatteborgerne'

Karsten Hønge ønsker ikke at bestemme, hvem der skal og ikke skal bekyttes, men påpeger, at der er tale om 24 millioner kroner, som ifølge retsordføreren lige nu går til "en enkelt mands cirkus".

- Det er klart, at man skal have ret til at demonstrere. Men i denne her situtaion, mener jeg virkelig, at han (paludan, red.) løber om hjørner med skatteborgerne.

- Selvfølgelig er det politiets afgørelse. Jeg opfordrer bare til, at man skal være lidt mere kritisk. I det her tilfælde mener jeg ikke, at der er tale om reelle demonstrationer.

DF: Det er en grundlovssikret rettighed uanset prisen

Retsordfører Peter Kofod (DF) er uenig med Karsten Hønge.

Han understreger, at han ikke bryder sig om provokerende udtalelser, mens han henviser til Rasmus Paludans koran-afbrænding. Dog mener han også, det er forkert at gå ind i en diskussion om, hvornår nogen har ret til at demonstrere, eller hvornår det bliver for dyrt.

- 24 millioner er selvfølgelig et højt tal, men alle i Danmark har grundlovssikrede rettigheder til at ytre sig frit og demonstrere frit, siger Peter Kofod og tilføjer, at der ikke findes en grænse.

- Det er ikke Paludan, der koster de her mange penge. Det er folk, som ikke accepterer hans ret til at demonstrere og ytre sig. Det er helt legitimt at være uenig, men politiet er der jo, fordi der nogen, som bruger vold, siger DF's retsordfører.