’Rebellen': Jeg får mange mails fra folk, der vil flytte til Langeland for at få hjælp

Ole Sørensen leder ikke længere bostedet Hjørnet. Nu vil han skrive en bog og åbne et værested.

Ole Sørensen oplever, at mange borgere er ensomme på Langeland. Se et klip med ham her, hvor han svarer på brugernes spørgsmål. Klik på play.

Da sidste afsnit af ’Rebellen fra Langeland’ her til aften gled hen over skærmen, blev det afsløret, at Ole Sørensen er blevet opsagt som leder af bostedet Hjørnet på Langeland. Hans utraditionelle ledelsesstil passede ikke Socialtilsyn Syd.

Men Ole Sørensen ser det ikke som en fyring. Tværtimod. Det fortalte han, da dr.dks brugere efterfølgende stillede spørgsmål til ’Rebellen fra Langeland’.

- Jeg oplever det ikke som en fyring. Jeg oplever det som nogle mennesker, der kommer ind og blander sig i noget, de ikke har nogen kompetence til.

- Jeg er bare blevet overordnet leder. Jeg er ikke leder af institutionen, men jeg er stadig leder af borgerne på Hjørnet. Kaffemaskinen er stadig min, og jeg er udkørende. Jeg har faktisk fået en ønskeposition, siger han.

Svært med følelser på fjernsyn

En bruger ville gerne vide, hvad det sværeste havde været i forbindelse med mange og lange tv-optagelser.

- Det sværeste har været, når der har været følelser med – at det skulle optages og med i fjernsynet, for jeg tænkte: ’Ah, er det i orden at sende det ud til hele Danmark. Men brugerne har insisteret på, det skulle med.’

Har du mere tid til borgerne, nu hvor du ikke er leder mere?

- Jeg har helt klart fået mere tid til mine borgere. Jeg er i gang med at starte et værested op. Det skal være et alkoholfrit sted, hvor alle kan mødes. Et sted, hvor man kan få lidt at spise, få en kop kaffe og mødes på kryds og tværs. Der er stadig mange ensomme på Langeland.

- Der er opbakning til værestedet. Der er nogle borgere, der er startet op med at lave bankospil, hvor pengene går til det nye sted – Cafe Kaffekassen. Jeg har fået lovning på nogle sponsorater.

Djøffere ned på gulvet

Hvis du kunne lave tre ting om, hvad skulle det så være?

- Der er behov for, at akademikerne og djøf'erne sætter sig ned på gulvet, så vi kan lave noget sammen. Det hænger ikke sammen, at der kommer noget fra et skrivebord og ned til os. Det har aldrig fungeret. Vi får aldrig nogen puljepenge, for vi har ikke nogen akademikere ansat. Når jeg søger, så får jeg aldrig en skid, for der er ikke nogen, der fatter, hvad jeg skriver.

'Rebellen fra Langeland' mener, der er for meget administrativt bøvl i social- psykiatrien. Se ham revse akademiker i klippet her. Klik på play.

Tal med de hjemløse

Kan vi andre gøre noget for at hjælpe svage borgere til dagligt?

- Ja, se dem. Lad være med at gå forbi dem. Stop op i to minutter, få en snak og så køb avisen (hjemløseavisen Hus Forbi, red.). Den erfaring, jeg har med det, er, at folk bliver glade. Det gør de der, hvor jeg kommer fra. Jeg ved ikke, hvordan det er i København.

Er der nogen folk, som du ikke kan nå ind til?

- Jeg plejer gerne at sige, at det der er svært, det tager lang tid. Det, der er umuligt, det tager længere tid. Jeg tror altid, der er en vej.

Ikke plads til flere nødstedte på Langeland

Susanne: Hvordan går det nu med Hjørnet?

- Der er kommet faste rammer på. Socialtilsynet har været på uanmeldt besøg, hvor vi er steget i karakter. Vi passer meget bedre ind i kvalitetsmodellen.

Hvad har det betydet, at du har været med i det her tv-program?

- Desværre får jeg rigtig mange mails fra folk, der er i nød og gerne vil flytte til Langeland. Men vi er jo fyldt op. Vi kan ikke tage flere borgere, der har brug for socialpsykiatrien på Langeland. Så sander vi fuldstændig til.

Vil skrive en bog

Har du overvejet at skrive en bog om dit arbejde?
- Ja, det har jeg faktisk. Men jeg kan fandme ikke skrive– det orker jeg ikke selv. Jeg er en klovn til at skrive.

Er det et ærligt indblik?

- Det er det. Der er skåret rigtigt meget fra, hvor jeg bander.