Skydespil, hvor det handler om at skyde så mange russere som muligt. Memes på Instagram og TikTok, der gør grin med alt russisk. Voksne, der taler om den krig, der lige nu foregår i Europa.
Og børn af russisk afstamning, der har ondt i maven og er nervøse for, om de har nogen at lege med i skolegården.
Det er ifølge Red Barnet nogle af de problemer, der udspiller sig i børnehøjde lige nu, og som giver anledning til bekymring.
- Vi får beretninger fra især forældre til børn med russisk tilknytning, som er decideret bange for at komme i skole og børnehave, fordi de frygter, at der ikke er nogen, der vil lege med dem, og at nogen hader dem på grund af situationen i Ukraine, siger Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver med særligt fokus på børns digitale liv ved Red Barnet.
Skoleleder: ’Ingen børn kan stilles til regnskab for det, der foregår’
Derfor opfordrer Red Barnet til, at voksne – både forældre samt pædagoger og lærere – er ekstra opmærksomme for at forhindre mobning og udskamning.
På Gl. Lindholm Skole i Nørresundby er 25 procent af skolens elever tosprogede. På skolen går også børn med russisk afstamning, og især dem har skolen en særlig opmærksomhed på i tiden.
- Der foregår så meget i medierne, som er svært at forholde sig til som barn. Men det, der står tilbage for børnene, er, at i krig skal der være en syndebuk, og det kan børnene blive på grund af deres afstamning, siger skoleleder Carsten Søndergaard og tilføjer:
- Ingen børn – hverken russiske eller ukrainske – kan stilles til regnskab for det, der foregår i Ukraine lige nu.
Skolelederen oplyser, at der endnu ikke har været problemer med mobning på grund af krigen.
Sammenligninger med Nazityskland
Det er ikke kun i skolegården, at børnene kan blive udskammet for deres eller deres forældres russiske ophav. Det sker i høj grad også på sociale medier.
- På sociale medier er der rigtig meget, som centrerer sig om, at det at være russer er dumt og ondt. Der er spil på Roblox (online spilunivers, red.), og på TikTok er der billeder, hvor man sammenligner Rusland med Nazityskland, lyder det fra Jon Kristian Lange, der fortsætter:
- Ser man det og har russisk afstamning, kan man blive rigtig ked af det. Som barn har man jo ikke noget med det at gøre, men man kan blive lagt lidt for had, alene fordi man har et tilhørsforhold til Rusland.
I det hele taget er børn meget eksponerede for nyheder og samtaler om krigen, og noget af det kan de tage med sig i skolen.
- Børn med dansk baggrund kan måske komme til at spørge ”hvorfor gør I sådan hjemme hos jer”. De beretninger, vi får, går på, at ”hjemme hos jer” bliver det samme som Rusland. Så skal man som barn pludselig stå på mål for en masse ting, som man ikke burde.
Både Red Barnet og Børnetelefonen opfordrer voksne til både at være opmærksomme på, hvordan børn har det i denne tid og ikke mindst til at tænke nøje over, hvordan man taler om krigen i Ukraine.